КО МОЖЕ ДА ИЗДА СЕРТИФИКАТ ЗА АНТИТЕЛА: Важна информација за грађане Србије

Танјуг

17. 11. 2021. у 15:41

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је ИНЕП - Институт за примену нуклеарне енергије једина референтна установа у Србији која може да изда сертификат за антитела.

КО МОЖЕ ДА ИЗДА СЕРТИФИКАТ ЗА АНТИТЕЛА: Важна информација за грађане Србије

AP photo

- Засада признајемо само сертификат и резултате антитела добијене из ИНЕП-а, јер морамо да гарантујемо поузданост резултата. ИНЕП испуњава све услове, не желимо да се брукамо ни пред собом ни пред светом - одговорио је Лончар на питање новинара везано за проблеме грађана око добијања дигиталног сертификата, а урадили су тест на антитела у приватим лабораторијама.

Ниједна приватна лабораторија нема дозволу за проверу антитела после прележане короне да би се прихватили ти резулати, па онда ни надлежни у Европи, рекао је министар након представљања нове фазе помоћи САД вредне 3,7 милиона долара намењене борби против ковида у Србији.

Фото Танјуг

 

Лончар је додао да је важно да се смањи простор за злоупотребе, које постоје и у свету, и да резултат где год на свету, у САД, ЕУ и кад год буде провераван, буде исти.

- Када нам и друге лабораторије буду гарантовале такве резултате, прихватићемо - рекао је Лончар и нагласио да је то у интересу свих.

Министар је нагласио да је циљ, када је реч о потврдама, да људе убеде да не беже од истине, да не гледају како да дођу до потврде, већ да изаберу једноставнији пут - да се вакцинишу.

Амбасадор Ентони Годфри подсетио је да САД подржавају ИНЕП, да ће део новца од друге фазе помоћи ићи на ИНЕП, на проширење капацитета и обим, као и у још три института.

Лончар је додао и да ће до петка или сутра саопштити информације о броју вакцинисаних људи који су умрли од вируса корона.

Фото Танјуг

 

Део од 3,7 милиона долара - 1,75 милиона УСАИД даје за заједничку иницијативу "Заједно против ковида", кроз коју ће УНДП набавити дијагностичку опрему и пружити подршку ИНЕП-у, Батуту, Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду и Истраживачко-развојном институту за вештачку интелигенцију Србије.

За додатну подршку промоцији вакцинације у Србији УСАИД је издвојио и 1,95 милиона долара.

Амбасадор Годфри подсетио је да су САД са ових 3,7 милиона за Србију издвојили 9,1 милиона долара.

БОНУС ВИДЕО - КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)