У ОБЕ РУКЕ ПО ВАКЦИНА: Велико интересовање за цепиво против вируса грипа, потрошене значајне залихе

Е. В. Н.

12. 11. 2021. у 09:26

ПОДАЦИ Завода за јавно здравље Београда показују да је велико интересовање за вакцину против вируса грипа. За непуних месец дана, од када је почела имунизација против вируса инфлуенце у главном граду, од 61.000 "Пастеровог" четворовалентног цепива већ је утрошено 40.483. Неки истовремено примају и заштиту против короне.

У ОБЕ РУКЕ ПО ВАКЦИНА: Велико интересовање за цепиво против вируса грипа, потрошене значајне залихе

Фото Никола Скендерија

- Грађанима је ове године на располагању и "Торлакова" троваланетна вакцина, а од данас у домовима здравља биће у понуди и холандско четворовалентно цепиво "инфлувац тетра" - каже др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Завода за јавно здравље Београда.

Према речима др Иване Беговић Лазаревић од почетка имунизације против грипа у Београду, закључно са петим новембром, од дистрибуираних 25.400 доза "Торлакове" вакцине, ово цепиво је примило 5.061 особа. Холандско цепиво дистрибуирано је у 53.000 доза.

У нишком Дому здравља до сада су издали 8.500 доза "Торлакових" вакцина, која се даје млађима од 65 година. Према речима помоћнице директора Данијеле Нешић, имају довољно доза за све заинтересоване.

- Интересовање грађана је на нивоу претходних година, каже Данијела Нешић.

У ДЗ Крушевац пристигло је, уочи празника, додатних 4.200 доза четворовалентне вакцине против сезонског грипа, које су распоређене по вакциналним пунктовима на територији града.

- Остало нам је још 100 доза из претходне испоруке, интересовања има, али имамо и довољно вакцина против сезонског грипа - каже, за "Новости", др Марина Костић, директорка ДЗ Крушевац.

Средином октобра на девет градских и шест сеоских пунктова било је распоређено 2.200 доза тровалентне заштите, а које су у међувремену потрошене.

ЈОШ НЕМА КОД ПРИВАТНИКА

ВАКЦИНА против грипа још не може да се нађе у слободној продаји, очекује се у децембру, по цени од око 900 динара. Вакцинације до краја новембра неће бити ни у приватним домовима здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана