ШТА ДОНОСИ НОВИ ЗАКОН О РЕФЕРЕНДУМУ: Укинут праг излазности, олакшано покретање иницијативе о важним питањима

С. С. Р .

12. 11. 2021. у 09:57

НОВИ Закон о референдуму и народној иницијативи доноси се ради усклађивања са Уставом, препорука Европског савета и Венецијанске комисије, али и због тога што је постојећи застарео и практично непримењив.

ШТА ДОНОСИ НОВИ ЗАКОН О РЕФЕРЕНДУМУ: Укинут праг излазности, олакшано покретање иницијативе о важним питањима

Фото Танјуг

Нови акт доноси укидање прага излазности бирача, који је према постојећим правилима 50 процената од уписаних, као и лакше кораке за подношење народне иницијативе, односно продужетак рока за прикупљање потписа са седам на 90 дана.

Ово су основни разлози због којих се Влада одлучила да промени закон који је донет још 1994. године, а незнатно коригован 1998. године.

У јавности су се појавиле спекулације да акт доноси како би држава ударила темеље да лакше протури шкакљиве теме, попут статуса Косова и Метохије или спровођења пројекта "Јадар", односно доласка компаније "Рио Тинто", чему се противе еколошка удружења.

Да се у Србији ретко користе референдуми и народна иницијатива, показује и досадашња пракса.

Грађани су се на референдумима од 1990. године до данас изјашњавали шест пута - 1990. и 2006. мењали смо Устав, а 1998. изјаснили се о томе да не желимо стране представнике у решавању проблема на Косову и Метохији. Три референдума о државним симболима и уставним амандманима 1992. године била су неуспешна, јер је изашло мање од половине уписаних бирача. То у просеку значи да се на пет година организује једно гласање.

Једину народну иницијативу која је успела и резултирала је увођењем доживотне робије за убице деце и жена у изменама Кривичног законика, поднела је Фондације "Тијана Јурић".

Основна мана постојећег закона у делу који се односи на народне иницијативе била је да је рок за подношење потписа грађана само седам дана за 30.000 парафа, па је сада он продужен на 90 дана, како би онај ко жели да покрене иницијативу могао да их прикупи.

Венецијанска комисија је поздравила предлог, али и изнела жал јер су измене започете када је референдум о Уставу постао неизбежан. Нови закон ће се највероватније прво применити приликом изјашњавања грађана о променама делова највишег правног акта који се односе на судство и биће одржан у јануару следеће године.

Иначе, у Европи по коришћењу рефереднума предњачи Швајцарска, где се грађани изјашњавају чак и о изгледу улица или фонтана.

ЗАХТЕВИ НА ЧЕКАЊУ

КАО једну од мањкавости у изменама закона, стручњаци наводе и то да у новом, као и у старом закону, не постоји средство којим би грађани могли да натерају парламент да игнорише иницијативу коју су поднели. Тако, на пример, у скупштинској процедури и даље стоје два закона - о класификацији информација и слободном приступу информацијама од јавног значаја из 2007, као и о забрани пушења из 2008. године.

СКУПИ ПОТПИСИ

БРАНА подношењу иницијатива грађана може бити и овера потписа. Тако закон предвиђа да се нотару плаћа 40 динара по парафу. То значи да би за, на пример, 30.000 потписа требало да се плати око 10.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

УЕФА БЕЗ МИЛОСТИ ПРЕМА АЛБАНЦИМА: Жестока казна због вређања Срба, провокатор Даку суспендован због срамног скандирања