ТАЈНЕ СЈЕНИЧКО-ПЕШТЕРСКОГ ЋИЛИМА: Окупиле се ткаље из Србије да очувају традицију (ФОТО)

Н. Кочовић

11. 11. 2021. у 15:48

ДВАНАЕСТ ткаља из Новог Пазара, али и неколико градова из различитих делова Србије на првој ткачкој колонији у овом граду дружило се и откривало тајне сјеничко-пештерског ћилима који је од 2018. године на листи културних нематеријалних добара наше земље.

ТАЈНЕ СЈЕНИЧКО-ПЕШТЕРСКОГ ЋИЛИМА: Окупиле се ткаље из Србије да очувају традицију (ФОТО)

Фото: Н. Кочовић

Међу ткаљама из Лознице, Инђије, Бора, Панчева, Сремске Митровице је и један мушкарац, Давид Ван дер Камп из Сокобање који се, након школовања у Хонг Конгу, вратио у Србију и наставио да се бави занимањем које воли од малих ногу.

- Од малена ткам и плетем, а ткачке колоније су ми пасија. На њима учим, пратим шта се ради, али и радим на промоцији културног наслеђа Србије. Широм света показујем нашу баштину и схватио сам да смо цењенији у свету него у Србији – прича Давид и додаје да је у Новом Пазару научио шаре и мотиве сјеничко-пештерског ћилима.

Сјеничко-пештерски ћилим је препознатљив по геометријским и цветним шарама, корњача, бомбицама, перуникама, љубичицама и лалама. Неки од примерака красе павиљон Србије на светком салону у Дубаију.

Есмана Куртановић има вишедеценијско искуства у ткању. Радила је у “Војин Поповићу” где је усавршила овај занат.

- И поред тога, ово ми је било итекако потребно. Наулила сам да ткам са седам година од своје мајке, а потом сам радила преко 20 година у “Војин Поповићу”. Новом Пазару је потребна ова колонија како бисмо се, ми жене, дружила, размењивале искуства и училе једна од друге. Одлична је колонија – додаје она.

Овакве колоније, у организацији “Етно мреже”, одржавају се већ пет година са циљем очувања ћилимарства и унапређивања вештина ткаља из целе Србије, а самим тим и њиховим економским оснаживањем.

- Задовољни смо што смо, упркос изазовима, успели да организујемо прву колонију у Новом Пазару, у славу сјеничко-пештерског ћилима који се на овим просторима израђује вековима. Ове колоније су и један од механизама подршке напорима да традицију ћилимарства сачувамо и да га ставимо у службу локалног развоја и запошљавања жена – каже председница “Етно мреже” Виолета Јовановић.

У организацији колоније учествовало је и удружење Пазарски базар рукотворина, а подржали су је НАЛЕД, Амбасада Сједињених Америчких Држава и Министарство пољопривреде Србије. Ове манифестације подржале су и стране дипломате, међу којима је и амбасадор Белгије Кун Адам.

- Очување традиције, у комбинацији са економским оснаживањем жена је један од наших циљева. Посебно је то важно за Нови Пазар, град који је пропатио због епидемије корона вируса и са високом стопом незапослености. Због тога је важно да се подржи свака активност која доводи до запослења, а поготово жена чија је улога у друштву круцијална – поручио је Адам.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац пожелео је добродошлицу свим учесницима колоније и пријатан боравак у граду, захваливши се организаторима и спонзорима колоније.

- Циљеви ових колонија су очување традиције, економско оснаживање жена и запошљавање што се подудара са циљем Градске управе да улажемо и развијамо малу привреду. Традиција ћилимарства у овом крају је дуга и ми ћемо учинити све да се она не заборави и сачува, као и да подржимо даље активности Пазарског базара рукотворина и запошљавања жена у овом сектору – нагласио је Бишевац.

Током боравка у Новом Пазару, ткаље и дипломате обишли су и значајне културно-историјске споменике овог краја и уживали у надалеко чувеним локалним специјалитетима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)