УЛТИМАТУМ НА ПОГРЕШНОЈ АДРЕСИ: Лингвисти о захтеву заштитника грађана поводом хрватског језика

Љ. Б.

08. 11. 2021. у 09:11

ПОСТУПАК заштитника грађана који је, поступајући по притужби Националног савета Хрвата, затражио од Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања да се изјасне о хрватском језику у уџбеницима, неразумљив је јер се с једнаким разлогом могао обратити и неким другим министарствима и/ли заводима.

УЛТИМАТУМ НА ПОГРЕШНОЈ АДРЕСИ: Лингвисти о захтеву заштитника грађана поводом хрватског језика

Фото Архива

Најправилније би било да се огласио ненадлежним и тужитеље упутио да решење својих проблема траже од хрватских лингвиста Броза, Маретића, Ивековића, Решетара и других "хрватских вуковаца", који су хрватски језик сачинили од српске јапије, тј. на језику Вука и Даничића.

Ово, за "Новости", каже лингвиста Драгољуб Петровић, коментаришући поступак заштитника грађана који захтева да се две државне институције изјасне о начину на који је представљен хрватски језик у граматици за осми разред основне школе. Рок за изјашњавање истиче данас, а проф. Петровић оцењује да је овде реч о ултиматуму. Он сматра да није посао заштитника грађана да се бави проблемима језичке историје, нити да поучава Одбор за стандардизацију српског језика како да то чини.

Иначе, заштитник грађана је поступио по притужби Националног савета хрватске националне мањине у Србији, која је навела да је Одбор за стандардизацију српског језика на захтев Завода донео став према којем као јужнословенске језике треба навести српски, бугарски, македонски и словеначки језик и према којем Хрвати спадају међу народе који се користе српским језиком, али га називају хрватским, као и да у уџбеницима српског језика за осми разред основне школе, који су објављени, стоји оваква дефиниција.

ОДБОР ЗАУЗЕО ЈАСАН СТАВ

Након што је заштитник грађана покренуо овај поступак, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић обратио се Одбору за стандардизацију српског језика да појасни свој ранији став, који је и донет на молбу Завода да Одбор "помогне и да стручно мишљење у вези са питањем дефинисања јужнословенских језика у уџбеницима за српски језик и књижевност".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена