ХРАБРИ ПИЛОТИ ПОСТАВИЛИ ЧАСНИ КРСТ: Засијао монументални објекат на вису изнад Милешеве

А.РОВЧАНИН

01. 11. 2021. у 07:45

ПРИПАДНИЦИ 890. мешовите хеликоптерске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО поставили су током викенда Часни крст на вису Титеровац, изнад манастира Милешеве у околини Пријепоља.

ХРАБРИ ПИЛОТИ ПОСТАВИЛИ ЧАСНИ КРСТ: Засијао монументални објекат на вису изнад Милешеве

Фото А. Ровчанин

Због неприступачности терена и сложености задатка, Епархија милешевска се обратила Војсци Србије како би помогла у подизању Часног крста, чија је тежина око 3.800 килограма, а висина 11 метара.

На овом задатку била је ангажована посада хеликоптера Ми-17, коју су чинили мајор Драган Марјановић, капетан прве класе Мирослав Матић, старији водник Данило Ненадић и заставник Зоран Цогољевић. Подршку су им са земље пружали и припадници 204. ваздухопловне бригаде и 98. ваздухопловне бригаде.

Фото А. Ровчанин

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић похвалио је припаднике РВ и ПВО који су успели да изведу овај сложени подухват и истакао да је поносан на њих.

- Храбри момци из 890. мешовите хеликоптерске ескадриле Војске Србије, уз подршку других колега из РВ и ПВО са земље, успели су данас да изведу овај сложени подухват.

Поносан сам на све њих, показали су још једном да за њих нема несавладивог задатка и да су увек спремни да дају све од себе како би помогли. Уз српску тробојку која се вијори са Титеровца, на његових више од 950 метара надморске висине, од сада је и Часни крст изнад манастира Милешеве, светиње из прве половине 13. века - написао је министар на инстаграм профилу.

Епископ милешевски Атанасије Ракита захвалио се припадницима Војске Србије и одликовао их орденима Белог aнђела. Истакао је да без њихове помоћи не би било могуће постављање Часног крста на Титеровцу.

Фото А. Ровчанин

Налети ветра

Координатор задатка из Команде РВ и ПВО потпуковник Владимир Грбовић истакао је да су задатку претходиле детаљне припреме. Он је нагласио да је у сложеним метеоролошким условима и због неприступачног терена на Титеровац у више налета изнета потребна опрема за припрему постоља Часног крста и додао да је акција успешно завршена упркос налетима ветра који је отежавао посао посади хеликоптера.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИЈА У МОМ СРЦУ ИМА ПОСЕБНО МЕСТО: Аника Леваи,  супруга мађарског премијера Орбана, о сарадњи двеју земаља,  нашем народу,  култури...