НА ШТА СВЕ УТИЧЕ ПОМЕРАЊЕ КАЗАЉКИ: Психолог о утицајима преласка са једног на друо рачунање времена

Танјуг

31. 10. 2021. у 18:56

ПОМЕРАЊЕ казаљки часовника за сат уназад, што смо имали протекле ноћи, може према мишљењу психолога Невене Чалевски утицати на људе, а пре свега на њихов сан, апетит, телесну температуру, док на психолошком плану могу уследити промене у мишљењу и одржавању пажње.

НА ШТА СВЕ УТИЧЕ ПОМЕРАЊЕ КАЗАЉКИ: Психолог о утицајима преласка са једног на друо рачунање времена

Илустрација / Фото Depositos

-Можемо постати психолошки тромији, мало раздражљивији. Све ове могуће промене, последица су промене наших навика и промене уобичајеног ритма која нам је померањем казаљки наметнута, рекла је Чалевски за Танјуг телевизију.

Истакла је да је сан код човека најосетљивији а пошто, како објашњава сан чува ритам, ова промена може да утиче управо на сан.

Утицај ове промене може да буде и позитиван, јер ако има више светлости када се пробудимо, што је последица чињенице да устајемо сат касније, то може деловати тако да будемо боље расположени.

- Светло делује на синтезу мелатонина и других неуротрансмитера, па и чувеног серотонина који зовемо хормоном среће, објасњава Чалевски.

Према њеним речима и главобоља може да буде повезана са померањем казаљки на сату али само код осетљивих људи који иначе реагују главобољом у стресним ситуацијама.

- И када се далеко путује и мењају временске зоне, први поремећај буде са спавањем, успављивањем или са раним буђењем али се то повлачи. Срећом наши организми су самоорганизовани и саморегулаторни па се у року од неколико дана вратимо у редовно функционисање", каже она.

Додаје да би то требало очекивати и код оних који имају последичне проблеме због преласка на зимско рачунање времена.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)