ГРОБОВИ ИЗ БРОНЗАНОГ ДОБА И СКЕЛЕТ КОЊАНИКА ИЗ СРЕДЊЕГ ВЕКА: Археолошка открића наших и америчких стручњака на некрополи код Мокрина

Р. ШЕГРТ

29. 10. 2021. у 22:14

НА локалитету некрополе код Мокрина археолози из наше земље и САД током најновијих истраживања последње две недеље пронашли су три гроба из рано бронзаног доба.

ГРОБОВИ ИЗ БРОНЗАНОГ ДОБА И СКЕЛЕТ КОЊАНИКА ИЗ СРЕДЊЕГ ВЕКА: Археолошка открића наших и америчких стручњака на некрополи код Мокрина

Фото: Народни музеј Кикинда

Највеће изненађење доживели су у четвртак када су открили гроб у којем је био скелет коњаника са опремом. Гроб је, вероватно, новијег датума, можда чак из раног средњег века.

- Нађена је и коњичка опрема, па претпостављамо да је у питању, можда, и ратник који се случајно ту нашао. Налази ће проћи детаљну обраду, а у наредном периоду планирано и геофизичко истраживање локалитета - објаснио је Југослав Пендић, истраживач са новосадског Института “БиоСенс” и руководилац теренских истраживања.

Ископавања на овој локацији почела су прошле године када су пронађена два, а ове године још три гроба. Пројекат води Народни музеј у Кикинди који је за овај истраживачки рад на конкурсу Министарства културе Србије добио 800.000 динара. Кикиндска установа на пројекту сарађује са Филозофским факултетом из Београда и Институтом “БиоСенс” из Новог Сада. Већ од наредне недеље радиће се и на локалитету Анка Сигет у месту Рабе. Та истраживања реализоваће се у сарадњи са Универзитетима у Висконсину и Мичигену, а финансира га амерички Национални фонд за науку, у износу од 300.000 долара. Директорка Народног музеја у Кикинди Лидија Милашиновић наводи да постоји још један локалитет у близини Мокрина, који нигде није евидентиран. На тој локацији планирана су прелиминарна десетодневна истраживања.

Фото: Народни музеј Кикинда

Југослав Пендић

- Због пандемије коорнавируса истраживања нису реализована у планираном обиму, па се надамо да ће следеће године ситуација бити боља - рекла је Милашиновић.

Око Кикинде се налазе богата археолошка налазишта и Народни музеј тренутно истражује четири локације, некрополу код Мокрина, Градиште код Иђоша, ускоро почиње да ради на терену Анка Сигет у месту Рабе у општини Нови Кнеђевац, а постоји још једна локација у Мокрину која ће тек бити предмет ископавања. Археологе који истражују некрополу код Мокрина у петак је примио градоначелник Никола Лукач, како би се упознао са током истраживачког рада.

Фото: Народни музеј Кикинда

Некропола у Мокрину под заштитом државе

Некропола у Мокрину једна је од најпознатијих из раног бронзаног доба у нашој земљи. Због свог значаја и ради чувања ускоро ће бити под заштитиом државе. Нова истраживања почела су прошле године, после пола века паузе. Последњи пут радило се 1969. године. План музеја у Кикинди је да откопа до 10 гробова и да применом савремених научних метода и анализа дође до података које није било могуће одредити пре пола века.

Фото: Народни музеј Кикинда

Лидија Милашиновић

 

До сада истражено укупно 312 гробова

Прва систематски истраживана некрополе у Мокрину рађена су у периоду од 1953. до 1969. године, са прекидима. Истраживањима је тада руководио археолог Народног музеја Кикинда Милорад Гирић, који је 1971. године написао књугу. Навео је да је истражено укупно 312 гробова и да их има још од 50 до 100. Међутим, садашњи резултати указују да их има и више.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ЈЕСЕЊА ИГРА БОЈА: Златар је ваздушна бања за "пуњење батерија" и јачање имунитета

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)