ПРИМИЛИ СТЕ БУСТЕР ДОЗУ И НЕМАТЕ АНТИТЕЛА? Имунолог објашњава - То је само један вид одбране - не може одредити да ли смо имуни или не

Новости онлајн

27. 10. 2021. у 18:50

АНТИТЕЛА су само један вид одбране од коронавируса и на основу њихове количине не може се тачно одредити да ли смо имуни или не, изјавио је за РТС имунолог Милош Марковић са Медицинског факултета у Београду.

ПРИМИЛИ СТЕ БУСТЕР ДОЗУ И НЕМАТЕ АНТИТЕЛА? Имунолог објашњава - То је само један вид одбране - не може одредити да ли смо имуни или не

Фото: Принтскрин

Он је позвао људе да се вакцинишу и да не мере количину антитела.

- Антитела су само један вид одбране, свака инфекција покреће Т-лимфоците, ми правимо и неке меморијске ћелије које дуго живе и памте и које, када поново сретну вирус, боље одреагују и заштите нас - објаснио је професор Марковић за РТС.

То је, како каже, имунолошка меморија и на основу тога ми имамо имунитет када прележимо инфекцију и после вакцине.

Једина антитела, истиче, која дају неку јаснију информацију су неутралишућа антитела, чију количину могу да раде само специјализоване лабораторије.

- Ма шта ви мерили у било којој лабораторији, ви нећете измерити ниједан параметар да ли сте имуни или нисте - навео је Марковић.

- Чак и да урадите тај тест, ми не знамо који је ниво заштите и моја порука је јасна – немојте уопште да мерите антитела - рекао је он.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом