СТРАХ ОД КАЗНИ УБРЗАО ФАЈРОНТ: У првој вечери контроле ковид-пропусница у угоститељским објектима више од 2.500 инспекцијских надзора

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

27. 10. 2021. у 09:48

У ГОТОВО свих 25 градова у којима су контролисали примену ковид-сертификата, инспектори су наплатили бар по једну казну, а највише у Београду - у укупном износу 1,1 милион динара. Само у два популарна клуба у Улици Страхињића Бана написано је 700.000 динара казни: по 300.000 за правна и по 50.000 за одговорна лица, јер запослени нису имали ковид-пропуснице, сазнају "Новости" у Министарству здравља.

СТРАХ ОД КАЗНИ УБРЗАО ФАЈРОНТ: У првој вечери контроле ковид-пропусница у угоститељским објектима више од 2.500 инспекцијских надзора

Милиционари у новобеоградском кафеу / Фото П. Милошевић

У 438 надзора великих трговинских ланаца, инспектори су написали казне у износу од 370.000, а у 114 контрола јавног саобраћаја још 40.000 динара. У времену од 22 сата у понедељак до краја радног времена, које је за угоститеље лимитирано до један сат иза поноћи, у целој Србији урађено је више од 2.500 надзора, иако су инспектори многе објекте затекли затворене.

- Није контролисана само примена ковид-сертификата него и друге епидемиолошке мере - кажу у инспекцији Министарства здравља.

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове др Горан Стаменковић наводи да је у локалима који су радили после 22 часа углавном поштована обавеза поседовања ковид-пропусница, а грађани су најчешће имали сертификат о вакцинацији.

- Многи угоститељски објекти су сами ограничили радно време и престали да раде од 22 часа. Та је слика забележена широм Србије, од Врања до Суботице. Да ли то говори да су послодавци неспремни због својих запослених који можда нису вакцинисани, то ћемо видети. Мислим да то није оправдање, да је било времена за добре припреме - каже Стаменковић.

Угоститељи, међутим, тврде да их је нова мера затекла.

- Ковид-пропуснице би дале боље ефекте да смо имали времена да се припремимо, а кад су већ уведене требало је да буду уведене за све - оценио је Георги Генов, председник пословног удружења хотелско-угоститељске привреде Србије (ХОРЕС). - Имали смо само два дана да се припремимо за контролу. Наш став је да је боље да се уведу читачи QR кода испред угоститељских објеката него да контролу обављају ковид-редари унутра.

Откако је најављено увођење сертификата, чују се примедбе да није довољно да они важе само у угоститељским објектима од 22 сата. Медицински део Кризног штаба заступа став, који ће изнети и на првој седници, да пропуснице буду обавезне 24 сата у свим затвореним објектима, изузев здравствених установа, и можда прехрамбених ланаца трговина. И министар здравља Златибор Лончар залаже се за ширу примену ковид-сертификата.

- Ова мера даје жељене резултате, повећава се обим вакцинисаних. Залажем се да се то прошири на 24 сата, не видим никакав проблем за то јер малтене цела Европа и већи део света живи тако - рекао је Лончар и додао да је ово прелазни период да се сви уиграју и припреме. - Немамо право да се играмо. Морамо да предузимамо мере које ће да дају резултат.

Сви параметри показују да је епидемиолошка ситуација озбиљна. Јуче је међу 26.498 тестираних ковид потврђен код 7.840, скоро 2.000 више него дан раније. Још 63 особе преминуле су за дан, а на респираторима је 267 од 6.789 пацијената на болничком лечењу.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД ДНЕВНИХ КОНТРОЛА

ИНСПЕКЦИЈЕ не одустају ни од дневних контрола трговина, јавног саобраћаја... Горан Стаменковић каже да је у току прошле недеље било више 21.000 надзора, скоро за 85 одсто више него почетком месеца. Број прекршајних налога повећан је скоро три пута - писано је готово 500 прекршајних налога. Дупло је повећан број прекршајних налога угоститељским објектима.

МЛАЂИ У КЛУПАМА, СТАРИЈИ ОНЛАЈН?

ЈОШ се решава да ли да школе у целој Србији привремено пређу на онлајн наставу, као што предлаже медицински део Кризног штаба. То питање је, према сазнањима "Новости" у уторак разматрано и у Институту "Батут", на скупу стручњака којем је присуствовао и министар здравља Златибор Лончар. Како сазнајемо, генерални став Министарства здравља је да ланац инфекције, која се шири и међу школарцима мора да се прекине, али да има аргумената и "за" и "против" преласка на онлајн наставу у целој земљи, који још детаљније морају да се разморе.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је у уторак, међутим, да није реално да деца предшколског узраста и од првог до четвртог разреда, па и петог и шестог, без ванредне ситуације пређу на онлајн, јер је основно питање ко ће чувати ту децу.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

ПОДРАВКА ГОТОВЕ КРЕМ СУПЕ И ТЕКУЋИ БУЈОНИ: Брзо, једноставно, природно и укусно решење за квалитетне оброке