ОПЕТ МЕ ПРОГАЊАЈУ "НАТО" ИСТОРИЧАРИ: Проф. Милош Ковић тврди да поједине колеге планирају да га избаце са факултета

Љ. Б.

27. 10. 2021. у 09:24

НАКОН осам тужби због повреде части и угледа, које је против њега поднело четворо колега - Никола Самарџић, Дубравка Стојановић, Влада Станковић и Радош Љушић историчару и професору Милошу Ковићу прети - избацивање са Филозофског факултета.

ОПЕТ МЕ ПРОГАЊАЈУ НАТО ИСТОРИЧАРИ: Проф. Милош Ковић тврди да поједине колеге планирају да га избаце са факултета

Н. Скендерија

Како Ковић тврди, група професора предвођена Самарџићем чини све да он не буде изабран у звање редовног професора, иако за то испуњава све услове.

И то се не дешава први пут, јер су Ковића и пре четири године приликом избора у звање ванредног професора хтели да протерају са овог факултета Универзитета у Београду.

- Ово је политички обрачун и то зна свако ко прати историју овог сукоба, мој јавни рад и деловање Николе Самарџића, Дубравке Стојановић и њихових пријатеља, који су завладали Одељењем за историју Филозофског факултета - каже Ковић за "Новости" - Све то знају и студенти, које годинама гоне и избацују са Универзитета, само зато што мене бирају за ментора. Ово је борба за душе наше деце, за историју коју ће она учити у школама и на универзитетима. Питање је да ли ће то бити "хашке" и "НАТО истине", или права историја, какву налажу наука и струка. Зато немам намеру да се из ове борбе повучем.

Ковић појашњава да професор Никола Самарџић, који је у сукобу интереса због пријава које је поднео против њега, хоће да одлучује о његовом избору.

- Самарџић је у комисију за избор поставио своје људе, који су изабрани да би ме избацили с посла - истиче наш саговорник. - Међу члановима је и извесни Харис Дајч, који је, због јавних напада на мене на факултетским седницама, и сам у сукобу интереса. Самарџић и Дајч нису случајно најближи сарадници Бебе Поповића. Те људе не занима суштинско питање, имам ли или немам услове за избор у звање редовог професора. Самарџић је за ово добио подршку већине на Одељењу за историју, која се изражава на нечувен и незаконит начин - гласањем имејлом, при чему се неоглашавање рачуна као глас "за". На тај начин за Самарџићев "предлог" гласали су и Дубравка Стојановић и Влада Станковић, који су, такође, против мене поднели по две судске пријаве, што је још један случај сукоба интереса.

Када је реч о понашању декана Данијела Синанија, Ковић наводи да он дозвољава и вероватно одобрава ово безакоње.

- Синани ми, пред сведоцима, без икаквог образложења, преноси нечасну понуду ових људи да будем реизабран и тиме доведен у ситуацију да будем избачен - каже Ковић. - При томе, он одбија да, на основу овлашћења, предложи непристрасну и компетентну комисију. На исти начин се понашао приликом мог избора у звање ванредног професора 2017, када је покушавао да ме протера са факултета.

СИНАНИЈЕВ ЈЕФТИН СПИН

МИЛОШ Ковић каже и да се декан Данијел Синани представља као жртва његових тобожњих јавних алузија на његово етничко порекло.

- То је заиста јефтин "спин" - оцењује Ковић. - Проблем, наравно, није у његовом презимену, него у томе што му у биографији на сајту Факултета пише да је мастерирао 2006. и докторирао 2007. године. За такву брзину до сада нисам чуо. Ту пише још један рекорд - за девет година догурао је од асистента-приправника до редовног професора.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!