ОПЕТ МЕ ПРОГАЊАЈУ "НАТО" ИСТОРИЧАРИ: Проф. Милош Ковић тврди да поједине колеге планирају да га избаце са факултета

Љ. Б.

27. 10. 2021. у 09:24

НАКОН осам тужби због повреде части и угледа, које је против њега поднело четворо колега - Никола Самарџић, Дубравка Стојановић, Влада Станковић и Радош Љушић историчару и професору Милошу Ковићу прети - избацивање са Филозофског факултета.

ОПЕТ МЕ ПРОГАЊАЈУ НАТО ИСТОРИЧАРИ: Проф. Милош Ковић тврди да поједине колеге планирају да га избаце са факултета

Н. Скендерија

Како Ковић тврди, група професора предвођена Самарџићем чини све да он не буде изабран у звање редовног професора, иако за то испуњава све услове.

И то се не дешава први пут, јер су Ковића и пре четири године приликом избора у звање ванредног професора хтели да протерају са овог факултета Универзитета у Београду.

- Ово је политички обрачун и то зна свако ко прати историју овог сукоба, мој јавни рад и деловање Николе Самарџића, Дубравке Стојановић и њихових пријатеља, који су завладали Одељењем за историју Филозофског факултета - каже Ковић за "Новости" - Све то знају и студенти, које годинама гоне и избацују са Универзитета, само зато што мене бирају за ментора. Ово је борба за душе наше деце, за историју коју ће она учити у школама и на универзитетима. Питање је да ли ће то бити "хашке" и "НАТО истине", или права историја, какву налажу наука и струка. Зато немам намеру да се из ове борбе повучем.

Ковић појашњава да професор Никола Самарџић, који је у сукобу интереса због пријава које је поднео против њега, хоће да одлучује о његовом избору.

- Самарџић је у комисију за избор поставио своје људе, који су изабрани да би ме избацили с посла - истиче наш саговорник. - Међу члановима је и извесни Харис Дајч, који је, због јавних напада на мене на факултетским седницама, и сам у сукобу интереса. Самарџић и Дајч нису случајно најближи сарадници Бебе Поповића. Те људе не занима суштинско питање, имам ли или немам услове за избор у звање редовог професора. Самарџић је за ово добио подршку већине на Одељењу за историју, која се изражава на нечувен и незаконит начин - гласањем имејлом, при чему се неоглашавање рачуна као глас "за". На тај начин за Самарџићев "предлог" гласали су и Дубравка Стојановић и Влада Станковић, који су, такође, против мене поднели по две судске пријаве, што је још један случај сукоба интереса.

Када је реч о понашању декана Данијела Синанија, Ковић наводи да он дозвољава и вероватно одобрава ово безакоње.

- Синани ми, пред сведоцима, без икаквог образложења, преноси нечасну понуду ових људи да будем реизабран и тиме доведен у ситуацију да будем избачен - каже Ковић. - При томе, он одбија да, на основу овлашћења, предложи непристрасну и компетентну комисију. На исти начин се понашао приликом мог избора у звање ванредног професора 2017, када је покушавао да ме протера са факултета.

СИНАНИЈЕВ ЈЕФТИН СПИН

МИЛОШ Ковић каже и да се декан Данијел Синани представља као жртва његових тобожњих јавних алузија на његово етничко порекло.

- То је заиста јефтин "спин" - оцењује Ковић. - Проблем, наравно, није у његовом презимену, него у томе што му у биографији на сајту Факултета пише да је мастерирао 2006. и докторирао 2007. године. За такву брзину до сада нисам чуо. Ту пише још један рекорд - за девет година догурао је од асистента-приправника до редовног професора.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (6)

РУСИЈА У НЕВЕРИЦИ Нова забрана - ови руски шпијуни и саботери не могу на Олимпијске игре Париз 2024!