ФАЛСИФИКАТИМА ПЉАЧКАЈУ СРБЕ: Имовину расељених на КиМ помоћу лажних уговора све чешће узурпирају Албанци

Д. Зечевић

26. 10. 2021. у 11:09

СРБИ са Косова и Метохије све чешће су под новим обликом албанског притиска - узурпацији имовине. Осим физичког отимања које је обележило године после НАТО агресије, све чешће се чује за случајеве катастарских уписа Албанаца на српским добрима помоћу фиктивних и фалсификованих докумената.

ФАЛСИФИКАТИМА ПЉАЧКАЈУ СРБЕ: Имовину расељених на КиМ помоћу лажних уговора све чешће узурпирају Албанци

Центар Ђаковице / Фото Танјуг

О новом виду насиља у покрајини српска удружења ће обавестити приштинске институције, власти у Београду, али и међународну заједницу.

О методама отимања имовине сведочи, за "Новости", Ђокица Станојевић, председник Удружења расељених Срба из Ђаковице, чија се породица нашла на мети узурпатора. Целокупну породичну имовину Станојевића, који су 1999. морали да напусте своје домове на Косову, на основу фалсификоване документације превео је на себе непознати Албанац.

- Реч је о две куће од 240 квадрата, и 160 квадратних метара помоћних објеката, као и две хале површине 2.000 квадрата. То смо стицали генерацијама, а вредна имовина се води на мог брата Милана. Све то волшебно превео на себе извесни Пајазит Наим Зумбери - прича Станојевић.

Како наводи, фингирано је овлашћење о власништву над имовином, које је фалсификовано у Косовској Митровици, а лажни уговор о наводној куповини оверен је код нотара у Рожају, где је код Црногорске банке исплаћена наводна цена имовине. Сва своја добра у покрајини Станојевићи уступили су на чување Унмиковој агенцији Хабитат, која је била надлежна за доказивање својине и од које су добили уредне потврде да је имовина у њиховом власништву и да могу њоме да располажу.

Ова врста махинација, како тврди Станојевић, последњих година узела је маха на Косову и Метохији. Више случајева је разоткривено, али посебно забрињава да је велики број Срба тако оштећен, али да људи и не знају да су опљачкани.

- Ми смо имали среће да нам је поштени Албанац јавио да се припрема отимање, а детаље смо сазнали трагајући за папирима у катастру. Захтевали смо од катастра у Ђаковици да нам доставе доказ о својини над имовином, али надлежни намерно одуговлаче. Наш захтев опструишу како би истекли рокови за жалбе, да би одлука о лажном власништву постала правоснажна - наглашава Станојевић.

ЗАПОСЕДНУТЕ КУЋЕ НА КОСМЕТУ

СТАНОЈЕВИЋ тврди да је током борбе за спас сопственог имања у Ђаковици сазнао за десетине случајева отуђења српске имовине.

- Готово сва српска имовина је узурпирана. У некадашњој Српској улици у центру града, где је пре рата живело око 2.000 српских породица, свака кућа је или заузета или се користи у друге намене. Многе су и порушене - сведоче расељени из овог града, где је само у ужем језгру до 1999. живело 8.500 Срба.

У Ђаковици данас живи само Драгица Гашић и три монахиње у Манастиру Пресвете Богородице.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом