ЧЕТИРИ ЗЕМЉЕ ТУЖИЛЕ НАТО: Оболели у шкотској, Италији, Француској и Србији траже одштету због уранијумске муниције

В.Ц.С.

21. 10. 2021. у 18:00

ОСИМ Италије и Србије, тужбе против НАТО алијансе због обољења изазваних коришћењем осиромашеног уранијума поднеле су и Шкотска и Француска, каже за "Новости" нишки адвокат Срђан Алексић.

ЧЕТИРИ ЗЕМЉЕ ТУЖИЛЕ НАТО: Оболели у шкотској, Италији, Француској и Србији траже одштету због уранијумске муниције

Фото: AP

Он се управо вратио из Барселоне са Другог међународног конгреса мира, ком је присуствовао као једини представник Србије међу представницима из 56 земаља и мноштва невладиних организација.

- Учествовао сам на скупу на позив проф. Александра Мора и јако ми је жао што тамо нисам видео ниједну организацију из Србије - каже Алексић за "Новости". - На конгресу сам представио филм "Уранијум 238, моја прича" и говорио о приватној тужби коју смо покренули против НАТО-а, 20. јануара, пред Вишим судом у Београду. Тужба је упућена у седиште Северноатланске алијансе, у Бриселу, 25. маја, али до данас немамо информацију да ли су је примили.

Алексић се са скупа вратио са утиском да млади у Европи и свету, а на конгресу их је било пуно, не знају да је Србија као европска земља 1999. гађана осиромашеним уранијумом.

Такође каже да ће за следећи пут припремити конкретне предлоге. Један од њих биће захтев за међународну помоћ да се истражи и очисти од заосталих мина југ Србије. Процене су да је бачено око две тоне, а значајан део остао је расејан под земљом, на дубини од пола метра до метар.

Такође предлаже да се оснује посебна болница која ће лечити онколошке пацијенте који су добили канцер збогизложености муницији са уранијумским пуњењем.

Алексићева канцеларија је зимус, иначе, поднела приватну тужбу на 500 страна у име активног официра Војске Србије, који је оболео од тешког облика канцера, а који је током бомбардовања 1999. боравио у области садашње Копнене зоне безбедности, на југу Србије. Тај крај је готово свакодневно гађан муницијом са осиромашеним уранијумом.

ЗАБРАНА УРАНИЈУМСКЕ МУНИЦИЈЕ

АЛЕКСИЋЕВА канцеларија радиће и на другим тужбама за накнаду штете. Са међународног скупа са ког се вратио послате су поруке којима се тражи забрана коришћења опасне муниције у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању