СРПСКА ЗАСТАВА И КОЛО НА АВЕНИЈИ МИЧИГЕН: Шта је донело братимљење Илиноиса и Србије, Београда и Чикага и два градска аеродрома (ВИДЕО)

Дубравка Савић

24. 10. 2021. у 09:43

СРПСКА застава вијорила се овог октобра централном Авенијом Мичиген трећег најмногољуднијег америчког и највећег српског града у САД, Чикага. Дефиле српских ношњи у ритму кола усред овог града разгалио је наше сународнике, али и Американце.

СРПСКА ЗАСТАВА И КОЛО НА АВЕНИЈИ МИЧИГЕН: Шта је донело братимљење Илиноиса и Србије, Београда и Чикага и два градска аеродрома (ВИДЕО)

Фото С. Лукић

Ове слике које су, на Колумбов дан, када су Срби, уз друге етничке заједнице Чикага, приказали своје обичаје и особености, не стижу случајно из престонице Илиноиса. Троструко братимљење повезује, више од деценију и по, ову америчку државу и њену престоницу са Србијом и Београдом. Свим братимљењима је "кумовао" Деско Никитовић, три деценије активни члан српске заједнице у САД, 11 година генерални конзул Србије у Чикагу, носилац Oрдена цара Константина Српске православне цркве, сада извршни председник "Ист поинт металса", у чијем саставу је "Ваљаоница бакра Севојно".

- Када је Генерални конзулат Републике Србије отворен у Чикагу, крајем 2002. године, а ја именован за генералног конзула, био сам свестан да је пред нама тежак задатак да променимо имиџ Србије. Знајући да је Организација побратимљених градова врло утицајна у свету, веровао сам да бисмо могли тим путем да промовишемо Београд. Велики броја Срба у Чикагу, али и моје одличне везе са Ричардом Дејлијем, тадашњим градоначелником Чикага, створили су услове за братимљење.

Повеља је потписана 7. јуна 2005. године у Чикагу, а два града обавезала су се да развијају братске односе на бази сарадње, равноправности и заједничке користи ради унапређења и ширења културне и економске сарадње и трговинских односа.

- Иницирао сам 2006. године братимљење Републике Србије и државе Илиноис. Исте године потписано је и братимљење чикашког аеродрома "О'Харе" и нашег "Николе Тесле", што је била добра шанса за увођење директне авио-линије између два града. Београдски аеродром је тако постао први аеродром са којим се чикашки побратимио, а данас их има девет. На 10. годишњицу братимљења 2015. године, на предлог Управног одбора побратимљених градова, градоначелник Рем Емануел именовао ме је за председника одбора Чикаго - Београд - прича Никитовић.

Фото: Новости

Деско Никитовић

Београд је, каже, од братимљења имао много користи. У Чикаго су долазиле бројне делегације београдских градских служби, од градског водовода до градске чистоће, из урбанизма, планирања, полиције, лекара.

- Мислим да је највише учињено у области образовања, јер се чикашка основна школа "Огден" побратимила са две школе у Београду, Трећом београдском гимназијом и школом "Милош Црњански" на Бановом брду, а ђаци из Чикага су до сада били више од 13 пута у Београду. Било је размене учитеља, професора, спортиста, лекара, културних радника. Захваљујући томе Црвена звезда је играла у Чикагу, "Београдски маратон" је више пута имао свој штанд у Чикагу, а Горан Бреговић и бројни српски уметници су под тим "кишобраном" гостовали у нашем братском граду. Ипак, највећа корист била је што је Београд постао уважени град. Од момента братимљења српска застава и слика Београда налазе се на чикашком аеродрому "О`Харе", а српски конзулат постао је један од најутицајнијих конзулата у Чикагу - каже Никитовић.

Фото С. Лукић

Кроз Организацију побратимљених градова у Чикагу промовише се, истиче, имиџ Београда као најважнијег града у југоисточној Европи и града који је отворен за све људе региона и света. Томе много доприноси српска заједница у Чикагу.

- Постоје процене да у чикашкој околини живи између 250.000 и 300.000 људи српског порекла. Многи су рођени у Америци и не говоре српски језик, али негују српску културу и традицију. Највећи број људи гравитира ка српској цркви и негује све српске обичаје. На простору од Индијане до Висконсина има 18 српских цркава. Срби спадају у најбројније етничке заједнице у Чикагу, одмах после Латиноамериканаца, Ираца, Пољака и Грка. Током године се одржава велики број скупова на којима се промовише етно-кухиња где српске организације редовно служе нашу храну и пића. Американци у Чикагу већ препознају наше специјалитете и долазе у наше продавнице где купују разне прехрамбене артикле - вели наш саговорник.

Братимљење је помогло и да у Србију дођу многе привредне делегације. Тако је 2006. године конзулат организовао трговинску мисију и довео 10 чикашких компанија, од којих неколико још послује у Србији. Последњих година примећено је, такође, да се све више наших људи враћа у Србију и инвестира свој капитал, нарочито у области непокретности.

- Сви они који су једном били у Београду говоре да ће сигурно поново доћи. Они воле српско гостопримство, другачије од других градова у Европи. Срби имају посебан смисао за хумор и то им се допада. Српска храна је такође веома цењена код америчких туриста. Наши ресторани у Чикагу имају велики број гостију који немају српско порекло и наша кухиња је веома цењена. Црквено-школске општине често оржавају скупове где долази велики број Американаца, који су радознали да упознају наше обичаје, пробају нашу храну и слушају српску музику. После периода када су се о Србима шириле неистине и лажи, сада се та слика мења и Срби поново уживају добар углед - каже Никитовић.

Званичне посете између Београда и Чикага нису биле честе последњих година због пандемије ковида, одложено је неколико договорених посета.

Фото С. Лукић

- Надамо се да ћемо на пролеће 2022. године организовати посету градоначелника Београда Чикагу, а постоји могућност и да градоначелница Чикага посети српску престоницу. Наравно, наши одбори су у сталном контакту и било је неколико виртуелних конференција студената и ђака из побратимљених школа. Планирамо више размена у области здравства, спорта, културе и уметности, као и размене између разних градских служби. Примера ради, у полицији града Чикага ради 44 полицајца српског порекла, у том граду постоји организација српско-америчких адвоката (СБА), која броји велики број наших успешних људи - закључује наш саговорник.

НЕДОСТАЈЕ ДИРЕКТНА АВИО-ЛИНИЈА

Аеродром "О`Харе" годишње генерише више од 60 милијарди долара, што је више од бруто националног производа Србије. Планирамо да поново покренемо иницијативу за успостављање директног лета између наша два града. Корист за наше људе и за Србију би био огроман када бисмо успели у томе - истиче Никитовић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу