КОВИД ПРОПУСНИЦЕ СТУПИЛЕ НА СНАГУ: Почела примена нове мере Кризног штаба

Novosti online

23. 10. 2021. у 22:00

У СРБИЈИ су на снагу ступиле ковид пропуснице, нова мера Кризног штаба у циљу сузбијања вируса корона.

КОВИД ПРОПУСНИЦЕ СТУПИЛЕ НА СНАГУ: Почела примена нове мере Кризног штаба

Сертификат не важи ако је црвене боје

Обична потврда о вакцинацији не важи у угоститељским објектима после 22 сата, већ ће грађани морати да имају ковид-сертификат. Признаваће се и дигитални зелени сертификати из земаља ЕУ и других држава са којима Србија има споразум о признавању вакцинације или прележане болести.

Очекује се да ће се интересовање грађана за издавање зелених дигиталних сертификата повећати од понедељка, када почне кажњавање.

Зелена ковид пропусница уствари значи да сте или вакцинисани против корона вируса, седам месеци од друге, односно треће дозе, да имате негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, негативан антигенски тест на корона вирус, не старији од 48 сати, или да сте прележали вирус у периоду до седам месеци, односно 210 дана.

Такође, донета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају позитивног теста на антитела, не старијег од три месеца и урађеног у лабораторији у јавној својини.

Казне за корона редаре износе 30.000 динара, а уколико се утврди да је неко у локалу затечен без ковид пропуснице, то ће бити одговорност угоститеља. Индивидуална одговорност биће утврђена у случају да је неко фалсификовао ковид пропусницу.

За улазак у ресторане у којима се служе храна и пиће после 22 сата, нови документ може да се носи у папирном формату или у телефону, и оба начина ће бити прихватљива. Уколико се особа накнадно вакцинише или тестира, нема потребе да поново вади документ, јер ће се све промене очитати преко његовог QR кода.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: Како је породиљама оболелим од корона вируса?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)