НОВА МУТАЦИЈА КОРОНЕ И ДО 15 ОДСТО ЗАРАЗНИЈА: Докторка Беговић открива шта је "делта плус" - варијанта вируса већ почела да се шири

Новости онлајн

23. 10. 2021. у 07:55

ДЕЛТА плус, нова мутација корона вируса, која је евидентирана у најмање 44 земље у свету и која је, према неким наводима 10 до 15 одсто заразнија од оригиналног делта соја, под будним је надзором стручњака у свету.

НОВА МУТАЦИЈА КОРОНЕ И ДО 15 ОДСТО ЗАРАЗНИЈА: Докторка Беговић открива шта је делта плус - варијанта вируса већ почела да се шири

Фото: Принтскрин РТС

Докторка Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство објашњава каква је ово варијанта и колико је заправо опасна.

- Делта плус сој се, још увек, води као варијанта делта соја. Он има једну додатну мутацију у С протеину, који је одговоран за ширење вируса. Делта сој је, како је утврђено, много инфективнији у односу на претходне сојеве, а сада се појавила и нова мутација, која је претходно детектована у Јужноафричком и соју из Бразила. Делта плус сој је идентификован у 44 земље, али то не значи да га нема и у другим. У Великој Британији је први сој детектован још у априлу и за сада је утврђено да га има у око шест одсто позитивних - објашњава др Беговић.

Она каже да су научници у свету за сада врло опрезни када је у питању делта плус сој, јер још увек не постоји довољно података.

- Неке су претпоставке да се лакше шири за 10 до 15 одсто и претпоставља се да може благо смањити ефикасност вакцина и природног имунитета, ако сте прележали. Делта сој је имао изузетно велике промене у понашању, а од делта плус се не очекују толико велике, с обзиром да је у питању мутација која већ постоји у неким сојевима. Међутим, он ће се пратити, па ће, у наредном периоду, статистика и подаци из клиника дати више информција о њему - наводи она.

Др Беговић објашњава и да је "сваки сој који је заразнији и који се лакше шири опасан по целу популацију, па и за децу".

- Проблем је у великим бројкама. Вирус долази до великог броја људи који су међусобно различити - наша генетика и имунутет су различити, као и одговор на напад вируса који је системски и који напада цео организам. Наравно да је за очекивати да ће ширина клиничких слика бити све шира и шира, чак и код деце - наводи др Беговић, истичући да статистика недвосмислено показује да се код вакцинисаних многоструко смањује шанса за развијање тежег облика болести, те да би вакцином требало да се заштите и деца од 12 и више година.

На питање када би делта плус варијанта могла да се јави и код нас, она одговара:

- Јасно је да је ова варијанта кренула да се шири, а колико ће је бити у односу на оригинални сој и да ли ће полако почети да га замењује, тек ће се видети.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

Како је породиљама оболелим од корона вируса?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу