"КОРОНА ДОШЛА ДО ДЕЦЕ, 25 ТРУДНИЦА ЛОШЕ": Да ли ове изјаве значе да ће Кризни штаб коначно преломити?

Novosti online

19. 10. 2021. у 21:50

О КОВИД пропусницама се говори већ дуже време, а према најавама надлежних све је спремно за њихово увођење, али већ недељама се чека коначна потврда да се све ради по закону.

КОРОНА ДОШЛА ДО ДЕЦЕ, 25 ТРУДНИЦА ЛОШЕ: Да ли ове изјаве значе да ће Кризни штаб коначно преломити?

У многим земљама у ресторане, установе и јавни превоз не може се без пропуснице / Фото ЕПА

Седница Кризног штаба најављена је за сутра, а да ли ће бити ковид пропусница, сазнаћемо већ око поднева.

Министар здравља Златибор Лончар неколико пута у јавности јасно и гласно је рекао да је „за увођење ковид пропусница“, а сада је појаснио да не постоји ни један закон ни Устав који је важнији од здравља. Он је напоменуо да се “чаша прелила” и да се “мора прекинути ланац заражавања”.

- Меримо сваку одлуку, да извучемо максимални резултат, а са минималним последицама. То је суштина и није једноставно, - рекао је Лончар, за ТВ Пинк.

Како је појаснио министар, мора се наћи начин да се прекине ланац заражавања и, такође, схватити важност вакцинације, јер без тога не можемо да изађемо из овог проблема. Он је истакао да је “корона дошла и до деце, која имају озбилну клиничку слику”, као и да податак говори да је 25 трудница озбиљно болесно, а “ниједна није вакцинисана”. На питање о увођењу ковид пропусница, још једном је поновио да се “ради на томе”. Како је истакао не постоји проблем да све буде отворено и ради 24 сата, али да могу да уђу само вакцинисани или ПЦР тестирани не старији од 72 сата, наводећи да би тако требало радити и за свадбе, трибине, утакмице.

Танјуг

- Молим да се ујединимо око спашавања живота и здравља људи, ниједан устав ни закон није важнији од тога. Свуда ту пише да је приоритет људски живот и здравље - рекао је Лончар и додао да држава све ради, да имамо вакцине и најновије лекове.

Министар је оценио да док цела Србија не буде на 80- 85 одсто вакцинисаних проблем неће бити решен.

- Не постоји ни један закон ни Устав важнији од здравља, у сваком пише да је приоритета људски живот - рекао је Лончар за ТВ Пинк.

Да, ковид пропуснице су нам потребне

Иако се о ковид пропусницима говорило у више наврата минулих месеци, ипак је сада право време за њихово увођење. Један од разлога је и хладно време, људи бораве у затвореном простору, те је важно знати да ли је неко вакцинисан, или ако није, да има негативан ПЦР тест. Како су лекари већ објашњавали, вирус се најбрже шири у затвореном простору и то и хладнијем периоду године.

- Сматрам да ћемо морати, пре или касније, да дођемо до ковид пропусница. У великој већини земаља то функционише и ради - рекао је Лончар новинарима пре неколико дана.

Контола није проблем, инспектори ће кажњавати тамо где се мере не буду поштовале, те ће методом случајног узорка објекат добити пријаву. Сваки кафић, ресторан или биоскоп, сносиће одговорност.

Фото ЕПА

 

Тражи се модалитет

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је такође да се у овом тренутку тражи моделитет за увођење ковид пропусница ,на начин да не буде могућа злоупотреба и фалсификоване, јер немају сви ковид редари право да траже личне карте на увид.

Она је у изјави за медије на Београдском сајму, где је примила трећу дозу вакцине, додала да се размишља о одлуци Владе која би омогућила увођење ковид пропусница.

Србија је 9. октобра премашила број од милион регистрованих случајева корона вируса од почетка епидемије у тој земљи. Последњих недеља на дневном нивоу је више хиљада новозаражених, а неколико десетина људи дневно премине од последица ковида.

Танјуг

 

Кон: Надам се да ће бити померања

На основу тренутне епидемиолошке ситуације, али и имунизације, др Предраг Кон изјавио је да се нада да ће се на предстојећем састанку Кризног штаба размотрити нове одлуке.

- Ја се искрено надам да ће доћи до неког померања. Не може доћи до померања става Медицинског дела кризног штаба, јер се он формира на основу чињеничног стања и епидемиолошке ситуације која је ванредна а повремено и катастрофална - објашњава др Кон.

Он је истакао да је трајни излаз из ове ситуације вакцинација.

- Подразумева се да буду рестриктивне мере у смањењу контаката које би подразумевале искључење радног времена. Да буде отворено само оно што је витално и есенцијално и да затварање траје десет дана - каже др Кон.

Фото: Принтсцреен

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Да ли се поштују мере у градском превозу у Београду?

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе