МЛАД, ГОЈАЗАН, СА УПАЛОМ ПЛУЋА: Ово су пацијенти најугроженији короном, за њих се води највећа борба да преживе

Novosti online

17. 10. 2021. у 21:04

НИКАДА није било теже него у овом таласу, пацијенти долазе са тешком клиничком сликом, захтевају одмах висок проток кисеоника.

МЛАД, ГОЈАЗАН, СА УПАЛОМ ПЛУЋА: Ово су пацијенти најугроженији короном, за њих се води највећа борба да преживе

Фото: Принтскрин

 Сада имамо све више млађих људи, то су они млађи од 50 година, углавном невакцинисани. Тренутно имамо четворо од 34 до 36 година, сви су били на неком од облика респираторне подршке, сви до једног су невакцинисани. Преживели су срећом, али горко су се покајали што се нису вакцинисали. Али зар мора дотле да дође, да се нешто деси, како бисмо схватили да је вакцина решење, каже др Иво Удовичић директор ВМЦ Карабурма.

* Какво је тренутно стање у ВМЦ Карабурма, која старосна група пацијената је доминантна?

- Што се тиче стања, никада није било теже него у овом таласу. Пацијенти долазе са тешком клиничком сликом, захтевају одмах висок проток кисеоника. Много пацијената захтева одмах јединицу интензивне неге, јер много њих заврши на респираторима или на неком од облика респираторне подршке. У претходним таласима, имали смо око 10 одсто пацијената у односу на болнички капацитет, у интензивној нези сада је то преко 15 одсто. То значи да су сада много теже клиничке слике. Према тренутним подацима ми у болници Карабурма имамо 120 пацијената, од тога 16 пацијената у јединици интензивне неге, и још 4 пацијента која су се опоравила, и која ће бити пребачена на одељење полуинтензивне неге где ће бити под надзором анестезиолога.

* Колико на лечењу има младих људи?

- У овом таласу имамо све више млађих људи који завршавају у јединици интензивне неге. Примера ради, сви који су завршили у јединицама интензивне неге имају мање од 50 година и сви су невакцинисани. Било их је више од 30, нажалост, двоје је преминуло, од којих је једна ова млада жена, породиља од 26 година.

Фото: Н. Скендерија

* Шта се десило са породиљом, у каквом је стању примљена код вас?

- Она је практично дошла на Карабурму у веома тешком општем стању, и ми ту нисмо имали неког простора за лечење. Одмах је завршила у јединици интензивне неге, јер њој су плућа била практично разорена. Ставили смо је одмах на респиратор, интубирали. Борили смо се пет дана, покушавали да нешто урадимо са лековима, али ту није било помоћи. Ниједног тренутка није било помака на боље, она је сваким даном била све лошије и лошије. Од 5. до 10. октобра је лежала код нас и преминула. Нажалост млада жена 26 година. Била је гојазна, то је оно што је такође опасно код младих људи. Имамо сада четворо младих људи, од 34 до 36 година, сви су били на респиратору, на неком од облика респираторне подршке. Сви до једног су били на интензивној, нису вакцинисани и горко су се кајали због тога. Добро је да су сви преживели, али након свега што су прошли схватили су да је грешка што се нису вакцинисали.

* Од самог почетка познато је да су гојазни ризична група, какво је ваше запажање, како они пролазе?

- По мом мишљењу, млади гојазни људи су најугроженија категорија. Рекао бих да је то већи ризик него шећерна болест, или хипертензија и све остало. Млади гојазни који добију упалу плућа са њима је велика борба да преживе. Доста је било таквих пацијената.

Фото С. Бабовић

- Ко је у овом таласу на удару, да ли су то млађи, старији, радно активно становништво…?

- Углавном ови млађи од 50 година који су невакцинисани, остали који су вакцинисани они чине од 5 до 10 одсто и имају блажи облик болести, те код њих нема неког великог посла. Али највећи посао нам је око млађих невакцинисаних. Што се тиче старије популације у овој болници, две трећине пацијената су невакцинисани, док је једна трећина вакцинисана. Сада ће неко рећи ето вакцинисани а у болници, али не треба заборавити да не развијају сви исти имуни одговор, и да је то теже са старијом популацијом, нарочито ако има још неких придружених болести. Делта сој пробија, старији имају имају ослабљен имунитет, зато је изузетно важно да што пре приме трећу дозу. Наравно, није исто када је неко вакцинисан и када није. Дакле, да поновимо, вакцинација.

* Болнице су пуне ковид заражених, оних који се лече од короне. Да ли знате за случај да се неко лечи од последица вакцинације?

- Не. Нисам чуо да се неко лечи од последица вакцинације. У болницама лечимо људе од последица заражавања вирусом, а не од последица вакцинације.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ: Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)