ВУЧИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА БИА: Неки људи су ризиковали животе, да би сачували безбедност грађана (ВИДЕО)

Novosti online

17. 10. 2021. у 11:03

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Дана Безбедносно-информативне агенције, поводом 19 година од њеног оснивања.

ВУЧИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА БИА: Неки људи су ризиковали животе, да би сачували безбедност грађана (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Председник се обратио представницима медија:

- Желим пре свега да новинарима укажем на неколико важних чињеница. БИА је стуб безбедности и одбране државе - рекао је Вучић на почетку обраћања и додао:

БИА може да одговори изазовима савременог друштва. Дивни људи у БИА су живот посветили сигурности ове земље, борби против тероризма као и вишим, националним интересима, који су увек на дужности, они раде 24 сата дневно,а седам дана у недељи.

Знам да људи тачно знају шта од њих зависи, зависи једна нормална, сигурна и стабилна земља - рекао је Вучић и посебно се захвалио свима онима који су ризиковали у претходном периоду.

- Неки људи су ризиковали и сопствене животе, али су знали за шта се боре, за безбедност државе - нагласио је председник.

- Увек ћете бити на удару, онолико колико је на удару самосвесна, јака и независна држава. Очекујте да вас чека још много посла, али сам уверен да ћете га урадити на најбољи могући начин. Зато смо ту да помогнемо, да имате најмодерније услове и да нађете још младих људи који су спремни за овај посао - каже Вучић.

- Честитам на свим резулатима, хвала и на посвећености, све најбоље вам желим - рекао је председник Вучић.

 

О случају "Јовањица"

Вучић је одговарајући на питање новинара о премештају Слободана Миленковића, који је радио на случају "Јовањица" у одељење за ратне злочине, рекао како за то не зна, као и да га је упознао када су га предложили Дијана Хркаловић и Небојша Стефановић.

- Када већ слушате немогуће лажи недељама, ја немам појма да ли је премештен или није. То није мој посао. Тог човека сам упознао када су га предложили Дијана Хркаовић и Небојша Стефановић. Није ми јасно шта ради, али ми је јасно оно што ви радите свакога дана да би неки желели да кадрирају по МУП-у и БИА, тога не сме да буде, ни у полицији ни у БИА - рекао је Вучић и додао:

- Што се тиче Јовањице, судија ће на основу законских норми донети пресуду. Ту људи су неки већ били у затвору. Две године слушам лажи. И тог дана када ме је позвао Стефановић, када ме је обавестио, ја сам рекао: "Хапсите", али нећу да дозволим да опстану лажи умешасноти моје породице. Срећом, правоснажном пресудом је доказано да сте говорили лажи о мојој породици. И господин Миленковић је говорио да то нема везе са нама, па што би му се неко светио? Због чега, нисам баш сигуран да разумем све.

- Немојте да се љутите, али неће одлучивати ни партија на власти, ни опозиција, али ни медији у Србији ко ће шта да ради у БИА - рекао је Вучић.

О дешавањима на КиМ

Одговарајући на следеће питање, о дешавањима на Косову и Метохији, Вучић је рекао како никада неће моћи да каже да је дивно што је Срећко Софронијевић рањен. 

- Било је неофицијалних примедби и разговора, желимо најбоље односе са Великом Британијом, они су нам много помогли око набавке вакцина, Моравског коридора, али сам им рекао да када прочитају саопштења амбасадора у Приштини, тада ће им све бити јасно.

Јер на то ништа друго не можете да кажете осим да нам не вређате интелигенцију. Можда је ова реченица претерана, али верујем да сам рекао истину. Јер 8 пута упадате на Север. Знате шта смо договарали у Бриселу, немојте то да радите и да подржавате, не могу и нећу да кажем да је добро што сте упуцали Срећка Софронијевића. Шта би било да је он погинуо? Као бога вас молим драги пријатељи, уздржите се изјава, посебно кад је у питању рањавање људи. Градићемо ми добре односе са њима, требало би ускоро да путујем у Глазгов, свакако ћу разговарати са британским званичницима, али коме је у интересу да неко иде са пушкама на готовс - наглашава Вучић.

"За неколико дана примам бустер дозу!'

- Модерна стиже у новембру у Србију. Ускоро ће кренути и имунизација руском вакцином произведеном на Торлаку у Србији. Имамо 1,5 милионан доза тренутно- каже Вучић и додаје да  са поносом може да обавести грађане да наша фарбика вакцина напредује и да се сада ради на ширењу капацитета у производњу вакцине.

Очекује да ће кинеска вакцина већ од лета почети да се производи у Србији.

- Ана Брнабић ме је обавестила да се данас факцинисала Фајзером вакцином.

Подсетио је да је Србија набавила и најновије лекове против корона вируса, те додао да се нада да ћемо амерички МСД лек имати први у Европи, а цена једне пилула кошта 400 долара.

Председник је поновио позив грађанима да приме трећу дозу и констатовао да су запослени у БИА 50 одсто примили кинеску, а 50 одсто руску вакцину, док је у полицији и војсци тај однос, казао је, мало другачији.

Венац за страдале

Са директором агенције Братиславом Гашићем положио је венац настрадалим припадницима БИА.

Вучић је током посете обишао лабораторије БИА и Оперативни центар Београдског центра БИА.

БИА

Иначе, у Србији су цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе из 1899. године.

Тим законом, у оквиру Министарства унутрашњих дела формирано је Одељење за поверљиве полицијске послове, са задатком "да се стара за одржавање унутрашњег државног поретка и опште земаљске безбедности".

Уважавајући значај првог законског уређивања цивилних безбедносно-обавештајних послова у Србији, Безбедносно-информативна агенција обележава 17. октобар као свој дан.

Данашња БИА формирана је Законом о Безбедносно-информативној агенцији, који је ступио на снагу 27. јула 2002. године. БИА је цивилна, национална служба безбедности и део је јединственог безбедносно-обавештајног система Србије.

Основни задаци БИА су заштита безбедности Србије, откривање и спречавање делатности усмерених на подривање или рушење Уставом утврђеног поретка, истраживање, прикупљање, обрада и процена безбедносно-обавештајних података и сазнања од значаја за безбедност земље и информисање надлежних државних органа о тим подацима, као и обављање и других послова одређених Законом.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)