СРБИЈА ОБЕЗБЕДИЛА И "СОТРОВИМАБ": Ево како се користи овај лек који је веома ефикасан код пацијената оболелих од ковида

В. Н.

17. 10. 2021. у 13:00

СРБИЈА је обезбедила лек "сотровимаб", који ће у једној дози амбулантно бити примењиван код ковид пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика, изјавила је директорка Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

СРБИЈА ОБЕЗБЕДИЛА И СОТРОВИМАБ: Ево како се користи овај лек који је веома ефикасан код пацијената оболелих од ковида

Сања Радојевић Шкодрић, Фото Танјуг

Она је истакла да је реч о леку велике ефикасности и безбедности који је обезбедио председник Александар Вучић.

- Примењује се код позитивних пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика да дође до тешке фазе болести и евентуално смрти. Лек се примењује амбулантно, у облику инфузије, једанпут, и заиста је показао изузетно високу ефикасност - објаснила је Радојевић Шкодрићева.

Додала је да се лек налази на листи лекова које препоручује Светска здравствена организација, и у америчком је протоколу за лечење.

Фото Новости

Истакла је да је тај лек из групе неутралишућих антитела, у коју спадају и "регенерон бамвабивинаб" који је обезбеђен пре неколико месеци.

Директорка РФЗО је рекла да је Србија потписала и уговор са МСД компанијом за најновији лек "молнопиравир", којим је тренутно заокупирана светска и домаћа стручна јавност.

- Лек је у клиничким студијама показао изузетне резултате и треба да се региструје до краја године код амерчке, а затим и европске агенције. Одмах након регистрације ће земље које су потписале уговор добити овај лек. Србија је потписала уговор паралелно са Америком и ми смо прва земља у Европи која ће добити лек - рекла је она.

Нагласила је значај благовременог потписивања уговора јер се тако обезбеђује предност у добијању количина лека.

- Земље које су потписале уговоре су се обезбедиле не само прве да добију лек, него да добију и количине које су потребне за грађане - рекла је Радојевић Шкодрићева.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 18. МАЈ: Велика промена је стигла, температура нижа 10 степени, јак ветар, на југу киша и облаци, на северу сунце