ИЗ "ОЛУЈЕ" ДО ТРИ МАСТЕРА: Сузана Тесла, једна од најобразованијих Српкиња у америчкој држави Илиноис

Јелена ЛЕМАЈИЋ

16. 10. 2021. у 16:30

У МАЈЧИНОМ наручју, са само две године, у реци људи који су, за српски народ најстрашнијег августа 1995, у погрому напустили Крајину била је и Сузана Тесла. Поносно носећи презиме највећег нашег ума, а у срцу чувајући родни Војнић, Сузана је данас са три дипломе на америчким колеџима једна од најобразованијих Српкиња у Чикагу.

ИЗ ОЛУЈЕ ДО ТРИ МАСТЕРА: Сузана Тесла, једна од најобразованијих Српкиња у америчкој држави Илиноис

Сузана Тесла са родитељима / Фото Приватна архива

Била је исувише мала да би се сећала "Олује" и километарски дуге избегличке колоне, али зато јасно памти бомбардовање 1999, које је њену породицу затекло у Смедереву. Живот их врло брзо води у Чикаго, где наставља школовање.

- У Србији сам завршила први разред и знала само ћирилицу. Овде сам прескочила други и кренула у трећи, а нисам знала ни латиницу, ни енглески језик. То је била огромна промена, било ми је веома тешко да се уклопим. Једино што сам знала је математика. Она је свуда иста. Чак нисам разумела да треба да радим домаћи код куће са родитељима, него сам то упорно радила у школи и показивала другима - присећа се Сузана.

Врло брзо је постала најбољи математичар, далеко испред својих вршњака, које је и упознала са делом свог великог презимењака за кога они, како каже, до тада нису ни чули.

- Написала сам рад о Тесли и његовим изумима а учитељица ми је пред свима рекла да сам то измислила, да је све то створио Едисон. Јако сам се разочарала. Американци пишу своју историју и знају само то, све што излази ван оквира их не занима. Тек откако се појавио аутомобил "тесла", више се интересују по коме носи име, па ме и питају за Николу Теслу. Јако сам поносна на нашу историју и увек када ме питају трудим се да им испричам неке детаље. Гледају ме запањено. Али и даље су буквалисти, такав је систем учења и размишљања. Одговара се само оно што је у књизи написано, не развија се логичко мишљење као што је код нас. Или ми то просто имамо у генетском коду.

Захваљујући горштачким генима, виспрености и упорности, ова млада дама има већ три дипломе на америчким колеџима - два мастера на Универзитету Илиноис у Чикагу, а трећи у Џорџтауну. Док се школовала за стручњака у финансијама, Сузана је све време радила у логистичкој компанији.

- Школовање је овде веома скупо и желела сам да помогнем родитељима. Зато сам ударила темпо, радила и студирала, да што пре завршим и отплатим школарину. Наша деца овде углавном морају да раде, за разлику од Американаца. Морамо да се трудимо, а тиме и напредујемо.

Иако је највећи део свог живота, чак две деценије у Америци, Сузана није заборавила ни српски језик, ни родни Војнић.

- Увек поносно кажем да сам Кордунашица родом и душом. Тај осећај када крочим на ту земљу не могу да опишем. Тачно осећам да сам на своме. Слободна. Пуног срца. Кућа је била раскрбана али није спаљена па смо је обновили, а рођаци живе прекопута и пазе на њу. То нам је дедовина, то је нешто посебно - прича гласом из ког одзвања дух искреног родољубља и напомиње да тамо иде сваке друге године.

Сузана Тесла са родитељима / Фото Приватна архива

Спомен на претке Сузана чува и преко океана. Као и други Срби велики део времена проводи у Саборној цркви Васкрсења Христовог, а од самог почетка живота у Америци игра фолклор у КУД "Око соколово".

- Имамо пуно дешавања које окупљају Србе, али дођу ту и наши пријатељи Американци. Ипак, за нас је најпосебнији дан наша крсна слава Ђурђевдан. Када смо куповали кућу тата Јован је прво гледао где ће да окачи икону и да ли има просторија где ћемо моћи да славимо славу. Американци који дођу остану у чуду. Прво не могу да верују како се скупи тако пуно људи, а друго, одакле толико хране. Не могу да верују да смо све то мама и ја спремиле за два дана. Просто се одушеве, још када запевамо и заиграмо, то је посебан доживљај.

Иако су многи њени вршњаци заборавили српски, Сузана тврди да без обзира на то где нас живот одведе не смемо да заборавимо ко смо и одакле потичемо.

- То смо ми. Нисмо ни свесни колико је све то у нас уткано. Ако то заборавимо, изгубићемо себе. А шта нам онда све друго вреди - поручује Сузана Тесла.

ТРАЖИ ВЕЗУ СА ГЕНИЈЕМ

ТЕСЛА је у Лици и Кордуну прилично често презиме. Наша саговорница признаје да би волела да истражи да ли постоји веза између њених предака и генија из Смиљана.

- Тражила сам у документацији, али до сада нисам наишла на податке који би ми помогли. Планирам убудуће да се више посветим томе, јер је крај из кога потичемо близу а народ се селио и врло је могуће да постоји веза - каже млада Тесла.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 18. МАЈ: Велика промена је стигла, температура нижа 10 степени, јак ветар, на југу киша и облаци, на северу сунце