OПЕРАЦИЈОМ СПАСЛИ ТРОЈЕ МАЛИШАНА: Др Костолни из Лондона извео неколико захвата са колегама у Тиршовој

В. Н.

14. 10. 2021. у 21:34

У УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ дечјој клиници "Тиршова" у Београду у претходних неколико дана обављене су три операције деце са урођеним срчаним манама, које је заједно са српским колегама успешно извео један од водећих стручњака из Лондона, др Мартин Костолни. Како је данас поручено у тој здравственој установи, деца се осећају добро и опорављају се након тешке и захтевне интервенције.

OПЕРАЦИЈОМ СПАСЛИ ТРОЈЕ МАЛИШАНА: Др Костолни из Лондона извео неколико захвата са колегама у Тиршовој

Фото Танјуг

Министар здравља Златибор Лончар пренео је новинарима да Србија има изванредну кардиохирургију, али да, како каже, постоје ствари, које су реткост, у којима лекари не могу довољно да се усаврше.

- Онда бисмо били принуђени да нашу децу шаљемо у иностранство да се оперишу, а операција би коштала минимум 70.000 фунти, евра, долара... Овако седам до осам пута мање платимо него да су деца отишла - рекао је Лончар.

Додао је и да је договорено да наши млади доктори одлазе на усавршавање, као и да ће поново у Србију доћи др Костолни, коме је ово осми долазак у нашу земљу.

Др Костолни је изразио велико задовољство што, како је рекао, може да се ослони на изузетан тим српских лекара.

- Мој рад је мали сегмент у целом поступку. Ради се о сложеним хируршким интервенцијама и задовољство ми је што могу да кажем да се двоје већ опоравило и у добром су стању, а треће дете се опоравља - поручио је Костолни.

Начелник службе кардиохирургије у Тиршовој Слободан Илић навео је да су до сада урађене 23 операције, додаје, веома комплексне и сложене.

- У претходна два дана лечили смо пацијенте са комплексном транспозицијом великих артерија. Сва деца су добро - рекао је др Илић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)