ДРЖАВНА ПОМОЋ ОД 100 ЕВРА ПУН ПОГОДАК: Истраживање показало да је подршка најстаријима из републичке касе за већину био добар потез

Ј. Ж. С.

14. 10. 2021. у 09:10

ЗА готово половину српских пензионера државна помоћ од 100 евра која је стигла у пролеће 2020. године била је веома значајна, док се истовремено трећина њих изјаснила да им је она "само" значила. Свега 12 одсто сениора тврди супротно и њима је нимало или врло мало битна. Девет одсто најстаријих није имало став о томе, док један проценат није могао да то процени. Ово су резултати истраживања ЦеСида, креативне агенције Више од ПР и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

ДРЖАВНА ПОМОЋ ОД 100 ЕВРА ПУН ПОГОДАК: Истраживање показало да је подршка најстаријима из републичке касе за већину био добар потез

Фото Танјуг

Мушкарци су се чешће изјашњавали о томе да им помоћ није значила и то код оних са пребивалиштем у Војводини. Тако 19 одсто њих верује да им помоћ од 100 евра није нимало или је значила веома мало, док исти став дели свега пет процената испитаника из јужне и источне Србије.

Када је реч о државној помоћи од 30 евра у пролеће ове године, готово половина наводи да им је била веома значајна, док је за трећину анкетираних добро дошла за кућни буџет, док супротан став има 13 одсто учесника у истраживању.

Мушкарци су и у овој ситуацији нешто склонији да кажу да им подршка није била важна, а сличан став имају и анкетирани из Војводине, високо су образовани и живе у урбаним срединама. Жене су у мањем броју случајева на ово питање одговарале негативно.

Код помоћи у виду пакета витамина и суплемената у исхрани примећује се приближан проценат оних грађана Србије старијих од 65 година који указују да им је то много значило, док сваком десетом сениору помоћ нити јесте нити није значила, а укупно 19 процената њих изјаснило се да им је мало или нимало битна. И на ово питање овакав одговор давали су углавном високообразовани мушкарци који живе у градовима и стари су између 65 и 69 лета.

У току трајања пандемије за две трећине старијих помоћ или подршка стизали су од различитих институција или појединаца, док остали нису имали ничију помоћ. У овој групи највише је оних који долазе из западне Србије са Шумадијом, затим Војводине, јужне и источне Србије и на крају из Београда.

Ускакали су, тврде сениори, и рођаци и пријатељи. Око 45 одсто грађана Србије старијих од 65 година то је потврдило у истраживању. Добијена подршка је препозната као нешто што је много значило за скоро две трећине испитаника - 65 одсто.

НАЈСТАРИЈИ ИСПИТАНИК ИМА 93 ЛЕТА

У истраживању су учествовали пензионери и то 56 одсто жена и 44 процента мушкараца. Најбројнији су испитаници од 70 до 74 године, затим они од 65 до 69 лета, потом од 75 до 79, док је најмање било сениора у деветој деценији. Просечна старост испитаника је 74 лета, притом најмлађи учесник има 65, док је најстарији напунио 93 године.

ЖЕНАМА ВАЖАН НОВАЦ ЗА ВАКЦИНУ

У случају надокнаде свим вакцинисаним грађанима у вредности од 3.000 динара истраживање је потврдило да највећи проценат испитаника тврди да им је оваква врста државне помоћи веома значила - 38 процената. Сваком десетом овај новац нити јесте нити није битан, док петини пензионера надокнада није нимало значила. Интересантно је да су најчешће позитиван одговор на ово питање давале жене.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ХИТНЕ МЕРЕ ЗБОГ МОГУЋИХ НЕСТАНАКА СТРУЈЕ: У Аустрији ће делити оброке уколико дође до колапса