СВАКИ ДРУГИ СТАНОВНИК СРБИЈЕ СТРАДА ОД СРЦА: Како смањити штетне навике

Новости онлине

13. 10. 2021. у 11:00

САГОРЕВАЊЕ је веома опасан процес који је штетан за здравље, било да се ради о сагоревању на послу, емотивном сагоревању, сагоревању дувана или уношењу хране за чију припрему се користе масноће на високим тепературама, закључак је учесника панела „Како смањити штетне навике и изабрати здравије алтернативе“ одржаног у оквиру Фестивала здравља Београд.

СВАКИ ДРУГИ СТАНОВНИК СРБИЈЕ СТРАДА ОД СРЦА: Како смањити штетне навике

Фото: Pixabay

Сваки други становник Србије и региона умире од инфаркта, шлога и других кардиоваскуларних болести и то је пандемија незаразних болести која траје више деценија, истакао је проф. др Небојша Тасић, кардиолог и председник Удружења ХИСПА које се бави превенцијом фактора ризика за настанак хипертензије, инфаркта и можданог удара.

Он је указао да је кључна едукација становништва као и да су најучесталији фактори ризика повишен крвни притисак, пушење цигарета, физичка неактивност, дијабетес, али и бројни други као што је лош ваздух, загађење вода...

- За артерије, односно крви суд, најопасније је сагоревање свега, од менталног сагоревања, сагоревања шницли које утиче на лошу исхрану, до сагоревања дувана. Концепт смањења штетности није нов, али је веома важно да га на адекватан начин представимо свима, зато што он у себи носи значајно смањење ризика. Став сваког здравственог радника је да је неопходно да сваки човек остави дуван. Међутим, постоје људи који то не желе, или не могу и њима морамо помоћи. И управо концепт смањења штетности презентује неке алтернативне методе - каже Тасић.

Концепт смањења штетности кључан

Он напомиње да је живот без дуванског дима идеал, али да се до идеала морамо користити и концептом смањења штетности и користити алтернативне методе као што су производи који загревају, а не сагоревају дуван.

Фото: Pixabay

Поред доктора Тасића на ову тему говорили су и проф. др Весна Срећковић Димитријевић, ендокринолог, прим. др Горана Исаиловић, дерматовенеролог, проф. др Игор Пантић, специјалиста психијатрије, и Дејвид Свинор, професор на Универзитету у Отави и експерт у области смањења штетности.

Игор Пантић је објаснио да је концепт смањења штетности недовољно познат широј јавности, а да се заснива на томе да штета већ постоји, да се не може у потпуности уклонити, да преко ноћи не можемо да елиминишемо узрок који је довео до штете и ми онда тражимо алтернативне приступе који су можда мање штетни.

- Што се пушења тиче, развијају се различите иновативне технологије које су базиране на најновијим научним сазнањима где се смањује стварање дуванског дима и тиме се тежи ка једној будућности без дуванског дима, што је одлична ствар јер се тиме смањује и масовно пушење које толико наноси штете.

Дејвид Свинор је навео да су примери смањења штетности у свакодневном животу толико уобичајени да их понекад уопште не примећујемо.

- Разлог зашто је очекивани животни век много дужи него пре једног века, разлог зашто се зграде не руше, не страдају у пожарима и разлог зашто немамо несреће какве смо раније имали са аутомобилима, возовима, авионима, разлог зашто више немамо толико случајева да људи гину у несрећама у раду на индустријској опреми у суштини лежи у томе да кад уочимо неки ризик, ми га смањимо - каже Свинор и напомиње да је већ готово пола века познато да цео ризик од пушења цигарета потиче од дуванског дима, а не од никотина.

50-0561

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)