ВРАЋА НАМ СЕ МИХОЉСКО ЛЕТО? Метеоролози најавили какво нас време очекује до краја октобра

Novosti online

12. 10. 2021. у 18:25

ИАКО је почетак октобра обећавао михољско лето у Београду, пад температуре, киша и јака Кошава обесхрабрили су нас, али сада метеоролизи најављују да ћемо ускоро поново имати температуре и до 20 степени Целзијусових.

ВРАЋА НАМ СЕ МИХОЉСКО ЛЕТО? Метеоролози најавили какво нас време очекује до краја октобра

Фото: Танјуг

Варљиви октобар – час натпросечно ниске, па најава да ћемо имати и натпросечно високе температуре, дала нам је идеју да се запитамо када је у Београду било најхладније, а када најтоплије.

Мерења температуре ваздуха у престоници спроводе се још од 1887. Само неколико година касније измерена је најнижа температура у историји мерења у Београду.

Најхладнији дан у историји српске престонице био је 10. јануар 1893. године када је измерено минус 26,2 степена!

Иако су температуре данас натрпосечно ниске за ово доба године, Београђане су у октобру знале да изненаде и прве пахуље. У књигама је 07. октобар 1897. уписан као датум најранијег првог снега.

За овај октобар како метеоролози најављују, следи нам ипак и натпросечно топао крај месеца, када се очекују температуре од око 20 степени.

А најтоплији дан од почетка мерења температуре ваздуха у Београду забележен је нешто скорије, 24. јула 2007. године, када је измерено чак 43 степена на Целзијусовој скали, а најтоплији октобар у престоници био је онај 1907. године, када је забележено само два дана са испод 20 степени.

Оно чиме ћемо свакако обрадовати наше суграђане јесте да нас од понедељка очекује постепено смањење облачности, престанак падавина и пораст температуре.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 18. МАЈ: Велика промена је стигла, температура нижа 10 степени, јак ветар, на југу киша и облаци, на северу сунце