ЛУКИЋУ БРАНЕ ОДЛАЗАК НА КОСМЕТ: Полицијски генерал пуштен на слободу, али му је суд у Хагу поставио двадесетак услова

С. Ј. М.

12. 10. 2021. у 09:00

ПОЛИЦИЈСКИ генерал Сретен Лукић пуштен је из затвора кући у Београд на условну слободу, али мора да се до 7. јануара 2026. године, када му истиче пуна казна од 20 година робије, придржава двадесетак услова хашког суда.

ЛУКИЋУ БРАНЕ ОДЛАЗАК НА КОСМЕТ: Полицијски генерал пуштен на слободу, али му је суд у Хагу поставио двадесетак услова

Фото АП

Да би му председник Механизма у Хагу Кармел Ађијус потписао превремено пуштање на слободу након више од две трећине издржане казне, Лукић је морао да се сагласи да ће поштовати сва наведена ограничења. Сваки пропуст значио би да Ађијус може поништити условни отпуст и вратити га у затвор.

Пошто је Лукић осуђен за злочине на КиМ, забрањено му је да под било којим условима путује у јужну српску покрајину. Он, такође, не сме да даје изјаве којима се негирају злочини над којима је суд у Хагу имао надлежност, а који су почињени током сукоба у Југославији. Стриктно му је забрањено да јавно изрази слагање са величањем особа које је осудио Хашки трибунал или Механизам.

О свом предмету и суђењу у Хагу, укључујући било који аспект догађаја у Југославији који су били предмет његовог процеса, не сме да разговара путем друштвених мрежа, с медијима, нити с било ким изузев с адвокатом. Лукић се обавезао да неће ступати ни у какав контакт са жртвама или сведоцима који су сведочили у његовом предмету или у другим предметима пред судом у Хагу, ни са члановима њихових породица, нити ће директно или индиректно покушати да их повреди, застраши или на други начин узнемирава. Потписао је и да неће прекршити ниједан налог суда и ни на који начин нећу открити идентитет сведока или потенцијалних сведока.

Уколико буде желео да путује ван Србије, рецимо на море, мора о томе да обавести председника Механизма, који може да одобри или не. Ако без одобрења крене у иностранство, Србија мора да га ухапси. Лукић се обавезао и да неће учествовати у било каквим политичким активностима, сем гласања. Уколико има ватрено и друго оружје за које је потребна дозвола мора да га преда надлежнима.

Споразумом о пуштању Лукића власти у Србији су се обавезале да ће одредити повереника који ће надзирати да ли се Лукић придржава свих услова.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз