НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Снег и киша у Србији, велика промена у среду, па поново лоше вести

Novosti online

11. 10. 2021. у 21:11

ПРАВО јесење време и наредних 7 дана, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић и каже да временска прогноза очекује слабљење данашњег циклона и падавина.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Снег и киша у Србији, велика промена у среду, па поново лоше вести

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Временска прогноза Ђорђа Ђурића за наредне дане каже и да се Србија данас налази у "сендвичу" циклона са Јадрана и антициклона аса североистока.

Ево какво време нас очекује:

Право јесење време и наредних 7 дана. Када се очекује слабљење данашњег циклона и падавина, који део седмице ће бити најстабилнији и шта нам доноси нови циклон са Јонског мора у четвртак и петак?

Србија и наше подручје налазе се и данас између циклона са јужног и средњег дела Јадранског мора и антициклона са североистока Европе. Иначе, напоменути циклон развијен је и до виших слојева. Осим изнад истока и севера, антицклон се налази и изнад западне Европе и Атлантског океана, па је широм Европе време стабилно и суво, док је над југоистоком Европе и изнад нашег подручје време веома хладно и кишовито.

Дакле, Србија се данас налази у ,,сендвичу'' циклона са Јадрана и антициклона са североистока. Оваква синоптичка ситуација доводи до тога да нам са Медитерана долази до прилива веома влажне ваздушне масе, а истовремено са североистока до продора веома хладне ваздушне масе, па се данас очекује додатних 10 до 20 мм кише по квадратном метру, понегде и до 30 мм.

У Србији овог послеподнева преовладава облачно и хладно са кишом, углавном умереног интензитета. За разлику од суботе, када је снег падао на планинама изнад 1000 метара надморске висине и забелео Копаоник, Златар, Тару у више пределе Златибора и Пештера, киша јуче и данас пада и на највишим планинама и то због тога што је циклон у свом предњем делу условио прилив нешто топлије ваздушне масе ка вишим слојевима атмосфере.

Тренутне температуре у већем делу Србије крећу се од 8 до 12°Ц, у Београду је 9°Ц, а најтоплије је на југу Србије, уз температуре до 14°Ц. Сјеница мери 7°Ц, а Копаоник и Златибор 5°Ц.

Како се Србија и наше подручје данас налазе између циклона са Јадрана и антициклона са североистока, веома је изражен градинет ваздушног притиска, па је у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу, у Београду, у Војводини и на планинама дувао умерен до јак источни, североисточни и југоисточни ветар, а у доњем Подунављу и на југоистоку Баната повремнео са олујним ударима од 80 км/х. Због слабљења циклона и његовог премештања на исток, у наставку дана кошава ће потпуно престатаи и ветар ослабити и биће у скретању на северни и северозападни.

Време сутра

У уторак ће се променити синоптичка ситуација. Источније од нас биће присутан циклон у приземљу, а изнад централне Европе циклон у вишим слојевима атмосфере. Истовремено, са запада Европе и са Атлантика ће ојачати утицај снажног антицклона. У Србији се у уторак очекује слабљење падавина и престанак до краја дана. Очекује се северозападно висинско струјање и оно ће наставити и током среде и четвртка.

Време у наредним данима

У среду у многим пределима Србије биће потпуно суво и са доста сунчаних интервала, а на северу ће бити и претежно сунчано, док се знатно више облака очекује на југу. Максимална температура биће од 12 до 16°Ц, у Београду до 14°Ц и среда ће бити најтоплији и најсунчанији дан у наредном периоду.

У четвртак се изнад Јонског мора очекује формирање циклона. Овај циклон ће се током четвртка и петка премештати прво преко јужних, а у петак и у суботу преко источних предела Балкана даље ка истоку и североистоку и на свом путу доносиће веома обилне падавине, тј. обилну кишу, у приморским пределима Јонског, Егејског и јужног дела Јадранског мора обилне пљускове са грмљавином, док се на планинама очекује обилнији снег.

Овај циклон у четвртак и петак донеће јужним и источним пределима Србије јако наоблачење са кишом, а на планинама изнад 1000 метара очекују се суснежица и снег. У осталим пределима Србије биће знатно мање падавина, а на северу ће бити и потпуно суво.

Циклон ће са севера повући и веома хладну ваздушну масу, па се уз појачан северни и северозападни ветар очекује продор веома хладне ваздушне масе. Максимална температура биће од 6°Ц на југу до 14°Ц на северу Србије, у Београду до 10°Ц, док ће на планинама опасти на и испод 0°Ц.

Дакле, у Србији се до краја ове седмице очекује право јесење, а максималне температуре биће испод просечних вредности за ово доба године. 

Према тренутним прогнозама, од недеље се очекује стабилизација времена, а око 20. октобра благи и постепени пораст температура на вредности око и преко 15°Ц.

С обзиром на то да је просек максималних температура за средину октобра од 15 до 19°Ц, видимо да ће максималне температуре и наредних 7 до 10 дана бити испод просечних вредности, а око 20. окробра би оне биле око просечних вредности.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу