УСКОРО ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА: Ако сте примили цепиво против короне, ево када можете њу

Novosti online

24. 09. 2021. у 20:50

ПОЛОВИНОМ октобра у Србији почиње вакцинација против сезонског вируса грипа, а за те потребе Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) склопио је уговоре за набавку скоро 500.000 доза вакцина.

УСКОРО ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА: Ако сте примили цепиво против короне, ево када можете њу

Илустрација

С обзиром на то да је у току и вакцинација против вируса корона, многи постављају питање после колико времена од апликоване дозе против ковид 19 може да се прими вацина против вируса грипа.

Како је објашњено у Кризном штабу за борбу против вируса корона, између ове две вакцине, као и између сваке друге, требало би, и било би пожељно за сваки случај да прође месец дана.

- После сваке вакцине треба да прође најмање месец дана. Према томе, ако је неко примио данас вакцину против вируса корона, за месец дана може да прими и против вируса грипа. У принципу, ове две вакцине нису инкомпатабилне, али је ипак боље и сигурније сачекати месец дана - објашњавају у Кризном штабу и додају да вакцина против вируса корона не штити и против грипа.

Оно што је добро, јесте да се и ове сезоне, као што то није био случај ни прошле године, не очекује велика активност вируса грипа.

- Прошле године нисмо имали вирус грипа у већем обиму, исто се очекује и ове сезоне. Могу се појавити појединачни случајеви - кажу у Кризном штабу.

Вакцину против вируса грипа требало би да приме посебно осетљиве групе, односно хронични болесници.

Сви они који желе да приме вакцину против вируса грипа, могу од 15. септембра да изразе своје интересовање и преко Портала еУправа. На тај начин могу да избегну и најмању гужву у свом дому здравља.

Попуњавањем једноставног упитника грађани исказују интересовање да приме вакцину против сезонског грипа. Попуњавањем упитника и слањем захтева не даје се сагласност за вакцинацију, већ искључиво исказујете интересовање.

У сваком тренутку своје исказано интересовање свако може да промени или обрише.

Набавља се близу 500.000 доза

За потребе вакцинације против овог вируса, како је прошле недеље речено у Републичком фонду за здравствено осигурање, РФЗО је закључио оквирне споразуме за набавку укупно 470.000 доза вакцина против вируса грипа.

- РФЗО је спровео поступак јавне набавке вакцине против грипа за сезону 2021/2022 и, у складу са Планом потреба вакцине против грипа за сезону 2021/2022 Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, закључио оквирне споразуме за набавку укупно 470.000 доза четворовалентне вакцине против грипа, и то 230.000 доза вакцине против грипа заштићеног назива Ваxигрип Тетра, произвођача Санофи Пастеур и 240.000 доза вакцине против грипа заштићеног назива Инфлувац Тетра, произвођача Абботт Биологицалс Б.В. - речено је у РФЗО.

Прошле године оборен рекорд

Прошле године је, да подсетимо, оборен рекорд у вакцинацији против вируса грипа. Вакцинација је почела 1. октобра а само до 30. децембра, дакле за 3 месеца, вакцинисано је више од 400.000 особа, што је за 100.000 више у односу на прошлу годину.

Прошле године је и први пут после 15 година Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" произвео своју вакцину.

Вакцина против вируса грипа је увек бесплатна и доступна на свим вакциналним пунктовима домова здравља.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО - Српска фабрика вакцина

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)