ШТА КАДА ВАС НАПАДНЕ ПАС? Стручњаци упозоравају шта никако не смете, а шта би требало да урадите!

Novosti online

16. 09. 2021. у 00:34

КРАГУЈЕВЧАНКА Милорадка Вељковић (69) преминула је након што ју је пас шарпланинац више пута угризао за врат.

ШТА КАДА ВАС НАПАДНЕ ПАС? Стручњаци упозоравају шта никако не смете, а шта би требало да урадите!

Фото: Депоситпхотос

Несрећну жену, коју је насмрт изгризао властити пас, пронашла је ћерка, која је одмах позвала Хитну помоћ. Ипак, лекари су морали да чекају полицију како би интервенисали, јер је пас показивао изузетно велику количину агресивности. Нажалост, лекари су констатовали смрт када су се стекли услови да приђу изуједаној жени. Она је годинама хранила пса, те никоме није јасно зашто се ово догодило, због чега је узбуркана јавност у Србији и због чега се поставља питање како се на најадекватнији начин заштити од напада пса.

Дресер паса из Универзитета за кућне љубимце у Београду својевремено је дао инструкције потенцијалним жртвама како да се понашају у случају да их нападне пас.

- Превенција напада је оно на шта треба да се обрати пажња, јер напад некада може да се деси и док мазите пса. Или нисте обратили пажњу на пса, или сте се превише приближили, или сте га изазвали на неки начин. Ако пас залаје на вас, треба да станете, кренете неколико центиметара ка њему и покажете да се не плашите. У тој ситуацији треба себе да бодрите, јер ако осети да се плашите може да помисли да сте плен и да крене у напад - објаснио је дресер.

Превенција напада је оно на шта треба да се обрати пажња

Ипак, уколико превенција није дала жељени резултат, што значи да је дошло до самог напада, професионални дресер паса Димитрије Жигић истакао је да нема много времена за размишљање о поступцима.

- Нема тада много правила, исто је као када вас изненада нападне човек, реагујете инстинктивно. Међутим, ако вас пас уједе онда у том моменту можете да пробате да га ударите у пределу стомака, јер су ту осетљивији - рекао је он.

Недавно је о овој теми говорио и међународни кинолошки судија др сц Ненад Милојевић.

- Одбранити се од пса у тренутку уједа, без обзира на величину пса, зависи од много фактора - колико сте ви утренирани и способни, концентрисани, да ли имате или немате неко приручно средство... Положај фетуса или тај положај тела у јајету у самоодбрани је део који нас највише штити од повреда. То је положај корњаче, у којем смо ми скроз скупљени, на коленима, руке су на глави да заштитимо главу, шаке су на темену - рекао је Милојевић.

Кинолошки судија каже да је тешко дати једноставан и конкретан одговор шта урадити када вас појури пас, јер су ситуације различите.

- Врло је тешко одговорити на то питање јер је пас и јоркшир теријер и ирски вучји хрт, а ваше габарите и психофизичке способности не познајем да бих вам преписао рецепт за колач - нашалио се.

- Једна од ствари јесте да се сагнете као да ћете да узмете камен. Наравно, за све оне псе који имају негативна искуства са тим, а замислите ако је тај на то још додатно раздражљив или ако је негде побегао са ланца па је додатно агресиван? Да ли ћете га тиме још више раздражити? - упитао је, па додао да је једино решење у превентиви и репресиви за оне који не поштују правила.

Ипак, ово би били главни савети како да се на најбољи начин спречи напад пса са којима су сагласни сви стручњаци:

1. Не паничите

Због тога што пси и друге животиње могу да осете људски страх. Нарочито ако у налету страха вриштите, машете рукама, или почнете да бежите, можете да му подстакнете инстинкт и испровоцирате га на напад.

2. Успорите ход

Ако се сусретнете са псом док трчите, успорите и ходајте. Окрените се и ходајте у супротном смеру од пса, али га држите на оку. Још боље је да се остане непомичан са рукама опуштеним поред тела, јер ће пас тада изгубити интерес.

3. Не гледајте га у очи

Директан контакт очима може да подигне тензију код пса. Гледање у очи може да протумачи као изазивање. Држите га у видном пољу, али избегавајте директан поглед. То ће сигнализирати да нисте претња, и вероватно ће се окренути и отићи.

4. Командујте "Назад"!

Ако пас настави да се понаша агресивно, окрените се ка њему, избегавајући контакт погледом, и наредите му да оде. Користите јак и самопоуздан, али не висок, тоналитет гласа. Најефектније су команде "Не", и "Назад" са јаким тоном. Пас ће се уплашити и отићи.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Данас хладно и облачно, велике количине кише у једном делу Србије