КОРОНА ПОНОВО ПУНИ БОЛНИЦЕ: Хоспитализованих скоро дупло више него пре недељу дана, на лечењу 3.057 ковид пацијената

Ј. Ж. С.

14. 09. 2021. у 09:21

РЕДОВИ испред ковид-амбуланти широм Србије су све дужи, као и листа новозаражених. Без обзира на то што су лекари у ковид-амбулантама доступни од 7 до 22 часа, на преглед се чека и по неколико сати.

КОРОНА ПОНОВО ПУНИ БОЛНИЦЕ: Хоспитализованих скоро дупло више него пре недељу дана, на лечењу 3.057 ковид пацијената

Фото И Маринковић

Последњи подаци показују да су тестиране чак 21.163 особе, а на вирус корона позитивно је 6.249, док је број хоспитализованих 3.057, што је готово дупло више него пре недељу дана. Борбу са ковидом изгубило је 27 људи, а за дах на респираторима се бори 142.

Да се ситуација додатно компликује потврдио нам је и директор београдског Дома здравља Палилула, др Александар Стојановић. Он тврди да је у односу на прошлу недељу број прегледа већи за неколико пута.

- На крају прошле недеље, у амбуланти у Кнез Даниловој улици, имали смо двадесетак прегледа дневно, а сада више од 100 - истиче др Стојановић. - Ситуација ништа не ваља. Када је пре месец дана било 150 новозаражених дневно, сви су упозоравали да нам следи четврти талас. Нажалост, то нико није чуо, а ни реаговао.

И епидемиолог Предраг Кон прогнозира да ће број заражених и наредне две недеље бити у порасту, јер се не предузимају делотворне мере како би се ситуација стабилизовала. По њему, за увођење казни потребан је огроман број контролора, а питање је и како ће друштво на њих реаговати. Једини спас др Кон види у имунизацији.

Фото И Маринковић

- Они који сумњају у вакцине и одбијају их, верују у измишљотине, а не у науку. Вакцинација није зауставила вирус, али је смањила смртне исходе и тешке форме болести. Американци су израчунали да је 11 пута већи ризик да умрете од ковида уколико нисте вакцинисани - рекао је члан Кризног штаба.

Кон је истакао да је трећа доза важна не само за ризичне групе, већ за све, јер према истраживањима из Израела, трећа доза вакцине зауставља вирус.

- Она је важна и због стварања колективног имунитета, али је најважније да грађани приме прву дозу, јер је и даље велики број оних који се уопште нису вакцинисали. Ушли смо у септембар када се формирају школски и радни колективи, када је фреквенција контаката највећа и због тога је дошло до великог броја заражених - истакао је Кон.

Он подржава увођење ковид-пропусница као услов за улазак у музеје, биоскопе, кафиће, ресторане, тржне центре.

- Град је предложио такву идеју Кризном штабу, али та тема није била на дневном реду, јер је одмах речено да је њихово увођење противуставно - нагласио је Кон.

Ситуација у здравственим центрима широм Србије је такође врло сложена. Према последњем извештају вирус корона је потврђен код још 293 особе у Златиборском округу, а највише их је из Ужица 133. Због све већег броја новозаражених ни овог септембра, као и прошле године, неће бити одржани чувени Малогоспојински вашар у Шапцу и "Чивијада".

У овом граду је око 1.200 оболелих, а међу њима је и све већи број ученика. Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, тестирано је 314 особа са територије Пчињског округа, а анализе су показале да је 130 људи заражено. У ковид-болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 114 пацијената, сви су позитивни и са упалом плућа, а на кисеонику је њих 58.

ШКОЛЕ И ВРТИЋИ НА КиМ ЈОШ ЗАТВОРЕНИ

НА Косову и Метохији јуче су ступиле нове епидемиолошке мере које је донела тзв. Влада Косова. Осим продужетка наставе у школама по онлајн моделу на још две недеље, затворени су и вртићи, а запослени у свим јавним установама и предузећима морају да имају доказ о вакцинацији, PCR тест не старији од 48 сати или потврду о присуству антитела.

Осим полицијског часа од 22 до пет ујутру, обавезују се установе да раде само са неопходним особљем, а окупљано у затвореном дозвољена су за 20, а на отвореном за највише 50 особа. У српским срединама настава у школама, које раде по систему српског Министарства просвете, одложена је за још две недеље.       Д. З.

Фото Ј. Ћосин

МНОГО ДЕЦЕ ПОЗИТИВНО У НИШУ

У НИШУ је у недељу у ковид-амбуланти Дома здравља забележен рекордан број прегледа деце са симптомима ковида 19. Како кажу у овој установи, од 176 прегледа деце, 143 је прегледано први пут, док су остали дошли на контролу. Од 136 антигенских тестова 63 позитивних и од 65 PCR тестова 10 позитивних.

Проф. др Милорад Јеркан, директор Дома здравља Ниш, забринут је због све већег броја прегледа деце у дечјој ковид-амбуланти Дома здравља Ниш. Он наглашава да је од почетка епидемије листа деце позитивне на вирус корона најдужа.

Узимајући у обзир наведене околности, директор је изнео могућност за проширење дечије ковид-амбуланте, док се епидемиолошка ситуација не смири.

Ни са одраслим пацијентима који су се јављали због сумње на корону у недељу није била боља ситуација. У амбулантама се јавило 1.433 пацијената, а на прегледе и тестирање чекало се и више од три сата.

- Три и по сата сам чекала да ми, после прегледа, ураде антигенски тест. Лекари су заиста без иједне паузе радили пуном паром, али гужва је била толико велика, да је било немогуће убрзати редове. Од свих пацијената који су најпре долазили на тестирање, готово сваки други је био позитиван, док су негативни упућивани да раде PCR тест - каже Нишлијка М. Ж.

Од укупног броја тестираних, њих 593 јавило се први пут са симптомима који могу указивати на ковид-инфекцију, док је 840 дошло на контролни преглед. Лекари Службе за радиолошку дијагностику урадили су 49 радиографије плућа, док је Служба за лабораторијску дијагностику одрадила 602 лабораторијске анализе. Од 899 тестова чак 298 са позитивним резултатом.     Ј. Ћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)