НОВЕ МЕРЕ НА КиМ: Затворени вртићи, полицијски час од 22 сата до 5 ујутру

Д.Зечевић

13. 09. 2021. у 15:25

У ЦИЉУ спречавања ширења корона вируса на Косову и Метохији су данас ступиле нове мере које је донела тзв. Влада Косова.

НОВЕ МЕРЕ НА КиМ: Затворени вртићи, полицијски час од 22 сата до 5 ујутру

Фото: Д.З.

Осим продужетка наставе по онлајн моделу на још две недеље, од јуче су затворени и вртићи а запослени у свим јавним установама и предузећима обавезни су да поседују доказ о вакцинацији, ПСР- тест не старији од 48 сати или потврду о присуству антитела.

Осим полицијског часа од 22,00 сата увече до пет сати ујутру који ће као и наведене мере важити до 26. септембра, новим мерама које су данас ступиле на снагу обавезују се јавне и приватне установе да раде само са основним – неопходним особљем, док се за остале раднике, чије физичко присуство није нужно, треба омогућити да раде код куће.

Кретање је забрањено у пероду од 22.00 до 05.00 до 26. септембра. Мера не важи у хитним случајевима – када се иде код доктора, у куповину лекова, услед пружања медицинске помоћи a од поштовања мере су изузети здравствени радници, обезбеђење, пружаоци јавних услуга и радова, радници који раде у ноћним сменама у предузећима која обезбеђују функционисање ланца снабдевања односно транспорта робе али под условом да су им издате дозволе од стране Пореске администрације Косова.

Такође, окупљана на затвореном простору су дозвољена од по 20 сооба, при чему је неопходно поштовати дистанцу од најмање 1,5 метра док су догађаји и окупљања на отвореном дозвољена до 50 особа уз такође, неопходну дистанцу.

Превозници могу да наставе са радом, али уз коришћење 50 одсто капацитета возила, а таксисти – са највише два путника.Ношење заштитне маске која покрива нос и уста је обавезно, у свим случајевима осим када се особа сама налаз у аутомобилу или са ужим члановима породице, као и током трчања и вожње бицикла... Нове мере које је нааложила тзв Влада Косова уведене су због погоршане епидемиолошке ситуације на Косову последњих недељу дана. Иначе, и у српским срединама настава у школама које раде по систему српског Министарства просвете почела је по трећем онлајн моделу а због лошије ситуације са корона вирусом почетак наставе у школама одложен је за још две недеље, док се поштовање полицијског часа и коришћења мера заштите спроводи и у српским срединама на КиМ.

БОНУС ВИДЕО:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)