ОВО ЈЕ КЉУЧНИ РАЗЛОГ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ: Велико истраживање доказало - Невакцинисани имају 11 пута веће шансе да умру од ковида

Новости онлајн

13. 09. 2021. у 09:23

ОСОБЕ које се нису вакцинисале против ковида 19 имају 11 пута већу вероватноћу да умру и 17 пута су у већем ризику да буду хоспитализоване, показује најновија велика студија коју је објавио амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

ОВО ЈЕ КЉУЧНИ РАЗЛОГ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ: Велико истраживање доказало - Невакцинисани имају 11 пута веће шансе да умру од ковида

Фото gov.me

Невакцинисани су, према овој прелиминарној студији која је рађена од априла до средине јула ове године на узорку од 600.000 ковид пацијената у САД, имали и четири и по пута веће шансе да се заразе корона вирусом.

- Вакцинација делује и заштитиће нас од тешких компликација ковида 19 - рекла је у петак др Рошел Валенски, директорка ЦДЦ, а пренео амерички Си-Ен-Ен. Наиме, амерички центри за контролу и превенцију болести су до 30. августа примили извештаје о 12.908 тешких случајева ковида 19 међу потпуно вакцинисаним људима, који су резултирали хоспитализацијом или смрћу.

С друге стране, до тог датума је у САД потпуно вакцинисано 173 милиона грађана, што значи да су код вакцинисаних шансе да доживе тежак облик ковида један према 13.000. Ова студија која је спроведена у 13 америчких држава показала је и да је од јануара до јуна у болницама било хоспитализовано само четири одсто потпуно вакцинисаних особа.

Чак 70 одсто пацијената који су вакцинисани, а који су касније због ковида хоспитализовани, било је старије од 65 година, док је 87 одсто умрлих вакцинисаних било старије од тог узраста, показује студија.

Занимљиво је и то да је истраживање показало и да у периоду од краја јуна до краја јула, када је најмање половина свих заражених била инфицирана делта варијантом вируса, невакцинисане одрасле особе у САД су имале око 10 пута веће шансе да буду хоспитализоване због ковида него потпуно вакцинисане особе.

Ово све су више него јасни докази о значају вакцинације, а то исто сматра и бивши директор Клинике за тропске и инфективне болести, инфектолог проф. др Драган Делић који каже да су ови резултати очекивани:

- Друго истраживање, у Немачкој, показало је да је међу умрлима од ковида 98,5 одсто оних који нису вакцинисани, дакле само 1,5 одсто је било вакцинисаних. Многи су истраживачи доказали ефективност вакцина, то више никоме не би требало да буде никаква дилема. Из тог разлога, било би добро да и наша струка изађе са својим подацима о ефикасности вакцина и да се та ефикасност упореди међу вакцинама.

Бонус видео:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

 

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)