ДОЗВОЛА ЗА ПРОВОД У МОБИЛНОМ ТЕЛЕФОНУ: Принцип "кју-ар" код, сличан зеленом сертификату

И. Ковачић

13. 09. 2021. у 10:00

О ТОМЕ како ће да изгледају ковид пропуснице на територији Србије надлежни ће да одлучују данас, потврђено је "Новостима" у Владиној Канцеларији за информационе технологије и електронску управу.

ДОЗВОЛА ЗА ПРОВОД У МОБИЛНОМ ТЕЛЕФОНУ: Принцип кју-ар код, сличан зеленом сертификату

Фото Shutterstock

Иако прецизан изглед тзв. ковид сертификата још није познат, упућени тврде да ће они највероватније да се примењују преко мобилног телефона. Е-управа ће онима који су вакцинисани са две дозе и онима који су прележали ковид, на мобилни апарат, као и у случају дигиталног зеленог сертификата који је служио за прелазак граница многих земаља, слати потврду и "кју-ар" код, на основу чијег очитавања ће моћи да уђу у затворене просторе ресторана, барова или кафића.

Премијерка Ана Брнабић поновила је јуче да се ради на увођењу ковид сертификата само за она места у којима, како је истакла, "није неопходно да грађани бораве":

- Што се тиче примедби да су ковид сертификати неуставни, то само важи уколико би их увели за неке ствари које су људима неопходне. Дакле, нећемо их уводити као што су то урадиле неке друге земље, већ искључиво за она места која нису нужна да их грађани посећују - ресторани, ноћни барови, кафе клубови, концерти...

Фото Shutterstock

Епидемиолог и члан Кризног штаба професор др Бранислав Тиодоровић сматра да су ковид пропуснице добро решење за обуздавање актуелне епидемиолошке ситуације:

- Уз њих би требало да наставе да се поштују важеће мере опреза, које су потпуно јасне и прецизне. Једини проблем је у њиховој контроли. Дакле, актуелне мере уређују све - од уласка у земљу до функционисања унутар земље и превенције.

Професор Тиодоровић наглашава да би требало да се окренемо вакцинацији и да није адекватно да се пореди број тренутно новооболелих са прошлогодишњим подацима:

- Тада нисмо имали вакцину на располагању, једину меру која свуда у свету, па и код нас, може да заустави епидемију. Зато позивам грађане на вакцинацију - истакао је др Тиодоровић.

О ковид сертификатима, чије је увођење званично најавила премијерка Брнабић минулог викенда, Тиодоровић је рекао "да они имају за циљ да се обезбеди да онима који су одговорни и који су примили вакцину, као и онима који се контролишу тестовима и који су прележали болест, све у сертификату буде поуздано написано".

- Септембар је диван, стварно би га требало искористити да се изађе напоље, да се буде на ваздуху, али у гужви, испред супермаркета или тржног центра, требало би ставити маску на раздаљини мањој од метар и по - наглашава проф. Тиодоровић.

Фото Shutterstock

Када је реч о школама, Тиодоровић је рекао да сматра да школе треба да наставе да раде и да је то најбољи начин да деца доживљавају школу као васпитну, а не само као образовну установу.

- Невакцинисани грађани доводе функцинисање земље у питање. Да ли је требало да донесемо одлуку о затварању, скраћивању радног времена, чиме бисмо потпуно супротно урадили од онога што бисмо желели сви заједно - запитао је професор Тиодоровић.

У прилог готово свакодневним тврдњама епидемиолога да се мере не поштују и да је вакцинација неопходна сведоче и најновији "корона бројеви". У последња 24 сата, на територији Србије је од 16.098 тестираних, њих 5.003 позитивно на ковид 19, док је у истом периоду 28 особа изгубило битку са вирусом. На респираторима у болничким центрима широм земље налази се 138 пацијената.

 

АЛЕРГО ТЕСТ, ПА ВАКЦИНАЦИЈА

ЗА грађане који из одређених здравствених разлога не могу да приме неку од антиковид вакцина на Клиници за алергологију и имунологију Универзитетског клиничког центра Србије у Београду организовано је посебно тестирање, чији је циљ да се утврди које од цепива би могли безбедно да приме. Уколико ниједно не одговара, добили би документ који то и потврђује.

КОВИД ПАСОШИ У ЕВРОПИ

"Зелени-пасоши" и картице у неким земљама на старом континенту су улазница и за музеје, концерте...

АУСТРИЈА

У АУСТРИЈИ грађанима се препоручује да мобилним телефоном прибаве апликацију "зелени пасош". У оквиру ње укуцавају број здравственог осигурања на основу којег добијају "кју-ар" код који показују када иду у ресторане, музеје, на концерте... Зависно од места до места, понегде им се на увид, осим "кју-ар" кода, тражи и лична карта или папир којим потврђују свој антиковид статус.

Фото ЕПА`

ФРАНЦУСКА

ОД 21. јула Француска је увела обавезно показивање "ковид пасоша" којим се доказује да је особа вакцинисана или да је негативна на вирус корона за улазак у биоскопе, музеје, на спортске утакмице и културна дешавања где има више од 50 људи. Од 9. августа овај доказ је потребан и за улазак у авион, воз и међуградски аутобуски саобраћај, ресторане и кафиће, па чак и за ресторанске баште. Казне за улазак без показивања ковид пасоша крећу се од 135 евра за први прекршај. Правила здравствених пропусница примењиваће се и за малолетнике од 12 и више година, почев од 30. септембра.

ГРЧКА

ОМИЉЕНА дестинација српских туриста за летовање, Грчка увела је ковид пропуснице у августу, а оне се примењују преко мобилних телефона или на папиру.

Овај виртуелни документ омогућава само вакцинисаним особама, излеченим од ковида и негативним на тесту, да уживају у баровима, ресторанима... Ова одлука изазвала је протесте у појединим градовима, пре свих у Атини и Солуну.

МАЂАРСКА

У СУСЕДНОЈ Мађарској грађанима који су примили две дозе вакцине, који су прележали ковид или имају негативан ПЦР тест издају се посебне картице. Оне потврђују да нису носиоци вируса корона.

БРИТАНИЈА

КОВИД пасоши у Великој Британији уведени су у јуну за време трајања Европског првенства у фудбалу, међутим, планови о увођењу ковид пропусница за ноћне клубове и велике догађаје неће се наставити. Влада у Лондону планира и масовну имунизацију у школама у року од две недеље, деце старије од 12 година.

ХРВАТСКА

ОД 1. октобра сви запослени у здравству у Хрватској мораће да имају ковид потврде, а ускоро се уводе и за запослене у социјалној служби. Надлежни кажу да вакцинисање неће да буде обавезно, али без ковид потврде нико од лекара и сестара неће моћи да уђе у болнице и здравствене установе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље