ДИПЛОМА КУВАРА И БЕЗ ЧАСОВА: Однедавно могуће признавање претходног искуства као основе за стицање квалификације и добијање радног места

Ј. Ж. С.

06. 09. 2021. у 16:20

СВИ они који имају искуства у одређеном послу, али немају папир о завршеном образовању, сада своје вештине могу да озваниче документом којим ће моћи да конкуришу за посао.

ДИПЛОМА КУВАРА И БЕЗ ЧАСОВА: Однедавно могуће признавање претходног искуства као основе за стицање квалификације и добијање радног места

Фото Shutterstock

На тај начин ће многе занатлије добити "папир" да умеју да раде одређени посао, иако се за њега нису формално школовали.

У Министарству просвете објашњавају да је признавање претходног учења могућност да се одраслима процене и признају знања и вештине стечене кроз обуке, животно и радно искуство. За тако призната знања добија се уверење о компетенцијама или сертификат, којим се потврђује стечена квалификација. На тржишту рада она је једнака оној добијеној кроз формално образовање, а цео поступак од пријаве до сертификата требало би да траје највише три месеца.

- Предност овог начина стицања квалификације за одрасле је у томе што овде говоримо о доказивању знања, а не о обукама. Другим речима, када таква особа дође у школу, добије саветника и пролази процедуру да докаже компетенције. На овај начин може да добије уверење на нивоу II, III и V степена, а такав документ им онда омогућава бржу и квалитетнију транзицију ка свету рада - објашњава проф. др Габријела Грујић, помоћница министра просвете.

У сарадњи са Националном службом за запошљавање за пилот-програм је изабрано девет квалификација, а то су оне за којима на тржишту рада постоји потреба. То су пекар, месар, кувар, модни кројач, столар и четири из сектора грађевинарства - зидар, тесар, армирач и руковалац грађевинском механизацијом.

Заинтересована особа требало би да дође у школу и добије свог саветника, који информише кандидате о поступку. У наредних неколико недеља кандидати би требало да прикупе доказе и уз подршку саветника, попуне образац за самопроцену и припреме портфолио о стеченим компетенцијама. На основу тога прави се извештај и план процене после чега кандидати полажу испит којим се проверавају стечене компетенције.

- Оно што је важно за кандидате је да уколико у одређеном тренутку не добију потврду комплетне квалификације, потврђене делове могу да "сабирају" - каже Исо Планић, директор Политехничке школе у Суботици, прве школе у Србији која је добила дозволу за спровођење поступка признавања претходног учења.

Професор др Миомир Деспотовић сматра да су на путу до квалификације одраслима често највеће препреке недостатак информација и страх од неуспеха.

- Зато је важно да саветници имају развијене комуникационе вештине, да из кандидата "извуку" оно што знају, али и оно што и не знају да знају, да их мотивишу - истиче проф. др Миомир Деспотовић.

Према мишљењу Тање Микић Николић, директорке Прехрамбено-технолошке школе у Нишу и систем мора да се мења у складу са захтевима тржишта рада, да буде флексибилан, и да та промена буде у складу са потребама окружења.

- Верујемо да ће признавање претходног учења бити начин да заокружимо целину. Ми смо до сада школовали ученике, сада желимо да у школски живот укључимо и њихове родитеље - каже Микић Николићева.

Фото З. Јовановић

Вођа тима пројекта "Развој интегрисаног система националних квалификација", Елидо Бандељ, објашњава да је овај процес пре свега у интересу појединца, али и послодаваца који добијају сертификоване раднике. Као један од услова за учешће на међународним тендерима често се од њих тражи да имају квалификоване раднике, а слично је и уколико се аплицира за неки од стандарда квалитета.

- Има можда и послодаваца који би могли да кажу да им није у интересу да њихови радници стекну квалификацију, јер ће тако морати више да их плате, али сертификовани радник је и гаранција за квалитет рада и у том смислу не би требало да буде дилеме. У Словенији систем признавања претходног учења постоји више од 20 година и искуства су позитивна у сваком контексту - закључује Бандељ.

ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ПОСТУПАК признавања претходног учења пилотиран је у оквиру пројекта "Развој интегрисаног система националних квалификација" чију реализацију финансира Европска унија. Спроводи се у средњим стручним школама које су стекле статус јавно признатог организатора активности образовања одраслих, али ће ускоро бити укључене и друге институције. Од 2003. године ЕУ је за реформу сектора образовања донирала више од 100 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОСЛЕ ПРОГОНА, ПОВРАТАК НА КАТЕДРУ: Др Јадранка Оташевић, асистент на ФАСПЕР, добила заштиту од отказа решењем суда