УЧИТЕЉИЦА ПОНЕДЕЉКОМ ЧАС ЗАПОЧИЊЕ ПЕВАЊЕМ ХИМНЕ: Новосађанка Весела Мачкић из ОШ "Иван Гундулић" већ деценију са ђацима "вежба" родољубље

Љ. Прерадовић

06. 09. 2021. у 16:12

ПЕВАЊЕ државне химне у учионици Веселе Мачкић, учитељице новосадске осмолетке "Иван Гундулић", овог 1. септембра за њу и њене ђаке није била никаква новина, јер она то са њима практикује већ девет година, колико је у просвети.

УЧИТЕЉИЦА ПОНЕДЕЉКОМ ЧАС ЗАПОЧИЊЕ ПЕВАЊЕМ ХИМНЕ: Новосађанка Весела Мачкић из ОШ Иван Гундулић већ деценију са ђацима вежба родољубље

Фото Н. Карлић

Њени малишани, како воли да каже за своје ученике, сваког понедељка, први час започињу свечано, певањем химне "Боже правде", и тако на најлепши начин крећу у нову радну недељу. Посебна је и дирљива атмосфера када се из малених грла хорски зачују речи српске химне.

Научени су њени ђаци од првог дана када закораче у свет школараца, да је певање химне понедељком на првом часу постала њихова својеврсна традиција, коју брижљиво негују, и тај, за њих узвишени чин, преносе на следеће генерације.

- Свима на почетку објасним зашто је важно да знају речи наше химне, и да је волимо, као и државни грб и заставу - казује нам учитељица, која је сигурно прва у Србији увела ову праксу пре девет година.

- Причам им и о симболима на грбу Србије и орловима који живе на Фрушкој гори.

Учењем о државним обележјима Србије, ђаци учитељице Мачкић добијају и знање и о томе на којим установама и због чега је на јарболу државна застава, у којим ситуацијама се пева и интонира химна. На тај начин, како вели, могу да препознају важне институције и установе у сваком месту, и у којим се све приликама пева и интонира химна. На врло креативним часовима, њене генерације науче много тога. Знају и да "Боже правде" није одувек била државна химна и да се пре ње певала друга.

Учитељица са деветогодишњим просветарским искуством, велики је иноватор, а учећи да сричу и пишу прва слова, њени ученици уче и о другим државама. Тако су, рецимо, када су учили слово "Т" цртали заставу Турске и тако редом државе за свако слово.

- Битно ми је да науче да воле своју земљу и њене симболе и химну, али и да поштују туђе - принцип је на којем инсистира ова учитељица.

- Била сам разочарана када сам видела да и многи старији не знају текст наше химне, па чак ни како се зове. Моје ђаке не морам да опомињем како понедељком почиње први час, јер ме дочекују спремни.

Учитељица из Новог Сада не крије радост што је министар просвете Бранко Ружић одлучио да се почетак нове наставне године у свим школама обележи химном "Боже правде". На нашу опаску да је можда у медијима прочитао о овој њеној дугогодишњој пракси, и "позајмио" идеју, учитељица Мачкић, са смешком казује да би јој било драго ако је то тако.

- Када је обелодањено да ће 1. септембар у школама бити обележен звуцима државне химне, на друштвеним мрежама сам подржала ову идеју - открива нам наша саговорница, додајући да је оставила и коментар и да би јој било драго ако су министру просвете, којим случајем, она и њени ђеци били инспирација за ту одлуку.

ВЕЛИКИ ИНОВАТОР

УЧИТЕЉИЦА Весела Мачкић (на слици) је међу најбољим едукаторима на националном нивоу, а то признање јој је 2019. године доделило Удружење "Живојин Мишић". Могла би да понесе и титулу најбоље учитељице на свету, јер се на конкурсу светског такмичења Global Teachet Prize, нашло и име ове насмејане, пожртвоване и, изнад свега, омиљене учитељице.

Фото Н. Карлић

- Градиво се не учи само у учионици, циљ едукације је да стечено знање буде трајно, а важно је да деца развијају вештине које ће им бити потребне у будућности - непоколебљив је став учитељице Мачкић.

ЂАЧКА ЗАКЛЕТВА ИЗ 1914.

МАЛИШАНИ учитељице Мачкић, упознати су и са "Ђачком заклетвом из 1914. године", и труде се да је се придржавају. Она гласи:

"Заклињем се да нећу уништити дрвеће, газити цвеће и обећавам да нећу пљувати по поду у школи, ни у кући, ни на путу; дајем реч да нећу кварити ограде и наносити квар грађевинама, никад нећу бацати хартије или ма какво ђубре по улици, бићу увек учтив, штитићу птице, бранићу туђу својину онако како бих желео да други бране моју, обећавам да ћу бити искрен и поштен грађанин."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Стиже невреме, у овим деловима Србије на снази наранџасти метео аларм