ШКОЛА ПОНЕЛА MИХАЈЛОВО ИМЕ: Мајданпек се сећа младог генија

Д. Б. М.

04. 09. 2021. у 13:42

МАЈДАНПЕК није заборавио Михајла Спорића, прерано преминулог генија из физике. Основна школа "12. септембар" понела је његово име.

ШКОЛА ПОНЕЛА MИХАЈЛОВО ИМЕ: Мајданпек се сећа младог генија

Фото Принтскрин

Њу млади научник није похађао, рођен је и одрастао у Београду, али су у њу ишли његови родитељи.

Иницијатива је потекла од родитеља ученика ове образовне установе, сагласност је стигла из локалног парламента, а решење из ресорног министарства.

- Нама је част што је школа понела његово име - каже за "Новости", директорка Весна Жикић. - Михајло је био изузетан млади научник, који је, нажалост, прерано преминуо.

Његови родитељи потичу из старих мајданпечких породица, а он и сестра су често долазили у наш град. Био је фин, миран момак, добар спортиста, ученик генерације у Математичкој гимназији. Био је дете за пример. Професори са Кембриџа говорили су да би могао да буде други Никола Тесла.

Фото Принтскрин

Спорић је био један од најбољих математичара и физичара, којег је икада имала Србија, што је постигнутим резултатима доказао и ван њених граница. У кратком животу освојио је многобројне награде на домаћим и међународним такмичењима. Најважнија је златна медаља на Међународној олимпијади из физике 2016. Годину касније проглашен је за младог хероја Србије. Био је студент Електротехничког факултета са свим десеткама, а образовање је наставио на Кембриџу у Великој Британији где се истицао као изузетан студент предан науци и истраживачком раду. Преминуо је у Кембриџу 7. новембра 2019, а почива у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

МАЈЧИН ИЗБОР

НА зидовима школе у Мајданпеку, насликан је и мурал са ликом Михајла Спорића. Фотографију према којој је уметник радио изабрала је Михајлова мајка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу