ДА ДЕЦА УВЕК БУДУ СИГУРНА НА ДРУМУ: Племенита мисија Мирољуба Милановића из Каоника добила подршку Агенције за безбедност саобраћаја

С. БАБОВИЋ

01. 09. 2021. у 10:55

ПЛЕМЕНИТА мисија Мирољуба Милановића из Каоника код Крушевца, једног од добитника плакете за 2020, у акцији нашег листа "Најплеменитији подвиг године", добила је велику подршку!

ДА ДЕЦА УВЕК БУДУ СИГУРНА НА ДРУМУ: Племенита мисија Мирољуба Милановића из Каоника добила подршку Агенције за безбедност саобраћаја

Фото С. Бабовић

Агенција за безбедност саобраћаја и Милановићево хуманитарно удружење, чији је рад посвећен његовом сину Марку, настрадалом у тешкој саобраћајној несрећи 2015, потписали су посебан протокол о сарадњи. Симболично, у порти Цркве Свете недеље и баш уочи 1. септембра када у школу полазе ђаци, који су међу најугроженијима учесницима у саобраћају.

- Изузетно нам је драго што можемо да подржимо Мирољуба и рад његове организације чија је мисија спасавање људских живота - каже, за "Новости", Душко Пешић, директор Агенције за безбедност саобраћаја. - Знамо шта је задесило Мирољубову породицу. У другим фамилијама које су доживеле такве трагедије, људи потону, отуђе се, а Мирољуб и његови најближи кренули су даље са жељом да допринесу да се више никоме не догоди таква несрећа. Сву своју снагу и све своје активности усмерили су да се сачувају људски животи и животи деце. Овде смо и да пошаљемо поруку целој Србији да је један од приротета Агенције безбедност деце и младих у саобраћају.

Пешић подсећа и да је један од циљева Агенције, али и Србије, да нема погинуле деце у саобраћају и да у његовом остварењу велику подршку могу да дају родитељи и породице деце. Ове године, како каже, формирана је и посебна радна група која ће се бавити породицама жртава саобраћајних несрећа, тешко повређенима у незгодама, али и онима који су их проузроковали. Ускоро почиње и обука психолога, а од следеће године у више места у Србији отвориће се и посебни центри за пружање овакве психолошке подршке. Један од чланова ове радне групе је и Мирољуб Милановић.

- Од Чокотиног брда, на старом путу Крушевац - Ниш, све до Рибарске бање, од 2015. на путевима је изгубљено 10 живота, а то је само у нашем крају и ти подаци нас онеспокојавају - каже нам Мирољуб. - Нама је подршка Агенције изузетно важна јер заједничким снагама можемо да спасемо много живота најмлађих. Кренули смо срамежљиво пре шест година, али смо поносни на сваку подигнуту ограду поред школе, сваки постављен лед семафор или успоравач саобраћаја.

После потписивања протокола, каонички ђаци одслушали су и предавање о безбедности у саобраћају. Славиша Савић (46) из Удружења параплегичара Мачванског округа дошао је у далеки Каоник из Шапца.

- Захваљујући Мирољубу младима ћемо да дочарамо са колико озбиљних последица може да се суочи неко ко се оглуши о саобраћајне прописе, како би и на овај начин указали колико је важно да се побољша безбедност учесника у саобраћају - каже Савић, који је са непуних 18 година остао у инвалидским колицима. - Већ шест година по Србији држимо предавања "Још увек возим, али не ходам", која је до сада одслушало више од 40.000 младих. Моја је грешка била што сам врло млад, без дозволе возио аутомобил пребрзо и у моментима када сам покушао да претекнем другара, пришао сам сувише ивици пута, преврнуо се и задобио повреду кичме. Обојица смо озбиљно повређени, али ја имам трајне последице.

СЕЋАЊЕ НА МАРКА НЕ БЛЕДИ

ДА подрже рад невероватног хуманитарног удружења из Каоника одлучили су и представници Савета за безбедност саобраћаја града Крушевца, Саобраћајне полиције, као и представници путарских предузећа и бројни Крушевљани и мештани села дуж Рибарске реке, где сећање на погинулог Марка Милановића (22) не бледи. Мирољубов син, одличан студент рачунарства, награђивани певач, фолклорац настрадао је у несрећи као сувозач, без икакве кривице. Милановићи од тог тренутка несебично помажу не само да се спасу животи деце и младих у саобраћају, већ и сиромашне и угрожене породице, ученици, музичари, самохрани родитељи, талентовани ђаци...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?