МОРАМО ДА СЕ СПРЕМИМО ЗА НАРЕДНЕ ТРИ НЕДЕЉЕ: Министар Лончар - Грађани на манифестације или са ковид пропусницама или да се тестирају

Новости онлине

22. 08. 2021. у 10:54

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар састао се данас у Палати "Србија" са директорима здравствених установа и ковид болница у земљи.

МОРАМО ДА СЕ СПРЕМИМО ЗА НАРЕДНЕ ТРИ НЕДЕЉЕ: Министар Лончар - Грађани на манифестације или са ковид пропусницама или да се тестирају

Танјуг

- Ми смо једну шансу пропустили. Имали смо довољно вакцина и на време, али се нисмо вакцинисали. Тиме што се нисмо вакцинисали, дали смо корони простора да опстане, мутира и питање је колико ће реаговати на постојеће вакцине. Ми више од овога не можемо да урадимо - каже Лончар, и додаје да грађани треба да одлуче да ли ћемо пропустити још једну.

Како каже, треба сви да знају да из проблема са короном нећемо изаћи ако не будемо имали довољно вакцинисаних.

- Из проблема са короном нећемо изаћи годинама ако овако наставимо - навео је он.

Како је рекао, апелује на одговорност и савест организатора било каквих догађаја, да примају вакцинисане људе на њих.

- Наравно, могу да уђу и невакцинисани, али да плате да се тестирају, па да и они учествују - рекао је он.

Како је рекао, он ће примити трећу дози вакцине против короне. Када је реч о ковид пропусницама, Лончар каже да је "апсолутно да".

- Ми смо сви данас овде за то, верујемо да то може да помогне, да се смањи ризик на минимум. То је и мој став, и став струке, колико год да се то никоме не свиђа - рекао је Лончар.

- Повећао се број корона позитивних и који захтевају лечење, а неки од њих и болничко лечење. Оно што смо данас морали да урадимо јесте да припремимо систем за оно што нас очекује. Данас смо разговарали, никад не потпцењујући корону, и више не сматрамо да можемо да предвидимо у ком правцу ће да иде, али из досадашњег искуства, морамо да се припремимо за наредне три недеље - рекао је министар, и додао:

Ради се о једном делу људи који ће се вратити са пута - и у Грчкој, и у Црној Гори, и у Албанији и у Хрватској - они крећу ка Србији, морамо њих да збринемо, а морамо да збринемо и оне који ће овде сазнати да су ковид позитивни. Повећећемо број ковид амбуланти на територији целе Србије. Сматрамо да је поента да некога на време дијагностикујете. Када кренемо да их лечимо на време, имамо боље резултате.

Он каже да је важно да пацијенти који нису корона позитивни могу да користе болничке капацитете, и истиче да ништа нисмо постигли ако лечимо само корона позитивне.

- Епидемиолошка ситуација се погоршава, а ситуација у ковид болници у Батајници је алармантна, јер никада до сада није било тако брзо попуњавање капацитета као у овом таласу - рекла је заменица директорке те болнице докторка Јелена Величковић додајући да је 1. августа на лечењу у тој установи било 32 пацијента, а да их је сада 268.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗНАЊЕ ТРЕБА И ЗНАТИ И ДАТИ: Деценијама Мирко Дејић доказује деци да математика није баук, написао најбољи уџбеник  у Европи за предшколце