ПОЛЕЋЕ СРПСКИ "ПЕГАЗ": Министарство одбране очекује да први дронови до краја године уђу у наоружање

Р. ДРАГОВИЋ

18. 08. 2021. у 09:00

ПРВИ примерци домаће беспилотне летелице "пегаз" биће уведени у наоружање до краја ове године. Ознаке Војске Србије у првом кругу, према плановима, требало би да понесу три даљински вођена апарата, заједно са једном земаљском станицом.

ПОЛЕЋЕ СРПСКИ ПЕГАЗ: Министарство одбране очекује да први дронови до краја године уђу у наоружање

Прототип "пегаза" развили српски стручњаци

После пријема првих летелица, почеће серијска производња дронова према потребама наших оружаних снага.

Завршетак пројекта "Пегаз", вишегодишњег подухвата домаћих инжењера, тешко би био могућ без помоћи Кине. Истим уговором којим је Србија купила кинеске дронове ЦХ-92 договорена је и технолошка помоћ у завршетку српског "пегаза". Кинези, који већ годинама успешно производе беспилотне летелице, прискочили су око линка, оптоелектронике, аутопилота и софтвера. Наши дронови испрва ће бити наоружани кинеским ракетама, а касније домаћим наоружањем.

- Први примерак новог дрона завршен је у Кини, а направљени су и први летови. По доласку нулте летелице у Србију, почеће серијска производња и пријем у наоружање. У овој фази је циљ 12 летелица - наводе у Министарству одбране.

Саставни део "комплета" беспилотних летелица "пегаз" је и земаљска станица, која је захваљујући кинеским компонентама после дужег времена комплетирана. Овај део опреме развијају Војнотехнички институт и Институт "Михајло Пупин", али станица би тешко заживела без кинеске технологије.

Прототип "пегаза" развили српски стручњаци

По окончању развоја, "пегаз" ће бити веома сличан дрону ЦХ-92, опремљен готово идентичном уређајима, с тим што ће због мањих димензија моћи да носи нешто мањи комплет наоружања.

Да Војска Србије рачуна на дронове у будућности сведочи и Дугорочни план развоја система одбране до 2030. године, који ће ускоро бити усвојен. Овај документ предвиђа даље опремање беспосадним платформама, како из домаћег развоја, тако и набавку из увоза.

- Сукоби на Блиском истоку, као и недавни рат у Нагорном Карабаху показали су огромну предност у ратовању војске која је наоружана беспилотним летелицама. Оне су драгоцене за извиђање, али и изузетно ефикасне у борбеним акцијама. Спектар њихових мисија се ту не исцрпљује, већ се могу користити и за различите друге задатке - објашњавају у Министарству одбране.

Први корак у том смеру направљен је увођењем у наоружање Војске Србије мале беспилотне летелице "врабац", а у току је серијска производња њене унапређене верзије. Домаћим знањем и трудом развијен је аутопилот, који код дронова чини суштину система за управљање. "Врабац" је изгубио на маси, а добио и јачи линк и способност за боравак у лету, као и интегрисану камеру за снимање и дању и ноћу.

"СТРШЉЕН" И "ГАВРАН"

КОМПАНИЈЕ "Едепро" и "Југоимпорт СДПР" на путу су да освоје технологију развоја беспилотног хеликоптера. Стручњаци ових предузећа раде на летелици "стршљен", која је већ у поодомаклој фази развоја. Већ сада је јасно да ће овај дрон имати и своју борбену верзију, која ће бити наоружана стандардним ваздухопловним наоружањем. На листи комерцијалних пројеката је и "гавран" - летећа ракета са бојевом главом од 15 килограма.

"ОБАД" ПОМАЖЕ СПЕЦИЈАЛЦИМА

МЕЂУ пројектима који су виђени за следећих неколико година налази се и развој наоружаног дрона кратког домета "обад". Овај мултикоптер замишљен је према потребама специјалних јединица, за дејства пре свега у урбаним срединама. Зависно од опреме може да служи за извиђање, елиминацију утврђених циљева, возила, људства... План је да, по окончању развоја, "обад" буде наоружан невођеним ракетама М-80 калибра 60 милиметара или бомбама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

СЛИКА ГОВОРИ СВЕ: Драма на клупи - Пикси једва преживео (ФОТО)