ПРЕДРАГ КОН САОПШТИО: Медицински део је тражио одржавање седнице Кризног штаба

Танјуг

17. 08. 2021. у 13:44

МЕДИЦИНСКИ део Кризног штаба тражио је консултације и седницу, и требало би да се ускоро одржи, а на столу се очекују питања око увођења нових мера и начина одржавања нове школске године, рекао је данас епидемиолог Предраг Кон.

ПРЕДРАГ КОН САОПШТИО: Медицински део је тражио одржавање седнице Кризног штаба

Фото Танјуг

Кон је нагласио да ће главна тема на седници бити раст бројки и којим мерама је могуће стати на пут даљем порасту броја новозаражених.

- Морамо да схватимо да морамо да вратимо озбиљност на ниво који смо имали, јер поново расте број оболелих. Саме бројке ће опаметити људе, нажалост. Кажем нажалост, јер да смо се раније опаметили, спречили бисмо овај раст. Ја очекујем седницу, медицински део је тражио консултације и седницу мислим да ће то ускоро бити - истиче епидемиолог.

На питање да ли се очекују ригорозније мере, Кон каже да су највећи проблем славља и места где није могуће обезбедити присуство само оних грађана који су заштићени, односно вакцинисани.

- Ја не желим ништа да прејудицирам, наравно да имам свој став али најбитније је да се смање контакти, поготово оних који нису заштићени. Видимо да чак и вакцинисани оболевају, што значи да долази до пробоја имунитета и самим тим не можемо се понашати као да ризика уопште нема. Када се окупе сви који су вакцинисани, чак је 10 пута мањи ризик него када се окупе невакцинисани - објашњава он.

Када је реч о начину на који ће се од септембра одржавати настава, Кон каже да на томе ради група људи из Министарства просвете и са Института "Батут", те да су они направили протокол за полазак у школе.

- И то ће бити презентовано на штабу, а сам начин одржавања наставе зависиће од епидемиолошке ситуације. Биће различити модели наставе, а нормално зависиће и од, морам да кажем, вакцинисаности. Када постане јасно да је оболевање присутно у једном разреду или некој групи - то неће бити дискриминација или било каква подела. То је епидемиолошки задатак", поручио је Кон.

Упитан када се, према проценама, очекује пик тренутног таласа, Кон указује на то да Србија у овом тренутку достиже тај врх, али указује и на то да "имамо и даље масовна окупљања са једне стране, а са друге масовне повратке са летовања и формирање колектива и сигурно ће се продужити пораст".

Кон каже да сви подаци показују да се неће достићи ниво заражених који је био на почетку године, међутим упозорава и на то да због пробоја имунитета код вакцинисаних особа, ни то није немогуће.

Када је реч о примању треће дозе, епидемиолог коментарише да је одлука о избору вакцине "прилично либерална" и да грађани, заједно са својим изабраним лекарима, могу да одаберу које цепиво и ког произвођача желе да приме као трећу дозу.

- Неће бити нежељених ефеката по имунитет уколико се прими вакцина другог произвођача и зато мислим да комбинација вакцина може да дође у обзир. Ипак, мешање вакцина није званична препорука СЗО, осим у ситуацијама када нема исте вакцине. Комбинација вакцина није нешто што не сме да се ради, тако је одлучено и мислим да је та одлука сасвим у реду - објашњава он.

Указује и на то да грађани не треба да стварају гужве при одласку по трећу дозу, већ да сачекају поруку из еУправе.

- То је и организационо велики изазов, и зато би грађани требало да сачекају да добију позив јер су беспотребне гужве и чекања. Поготово у овој ситуацији сада, то треба по сваку цену избегавати - поручио је Кон.

Говорећи и о вакцинацији деце, епидемиолог каже да одлуку о томе доносе родитељи у договору са педијатром.

- Постоје ситуације када стварно примање вакцине јесте обавезујуће, попут повећаног ризика код најмлађих, деца са одређеним обољењима, са имуносупресијом, смањеним имунитетом. Што се тиче свих осталих - то зависи од педијатара и родитеља - објашњава Кон.

Он каже да не може да разуме одлуке родитеља да не вакцинишу своју децу, а засноване на мишљењима да је у питању "фармацеутска мафија".

- Ја као епидемиолог морам да нагласим да је одлука родитеља да не вакцинише дете практично одлука да га изложе вирусу и да не мисли да је то нешто добро. Заиста не могу да разумем да је преко 50 одсто грађана вакцинисано, а имамо вакцину по истим стандардима одобрену за вакцинацију деце од 12 година и да родитељи неће да их вакцинишу - закључио је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином