ЗЛАТНА ДЕЛА ЧИКА ПЕРЕ: На Опленцу уз почасти, обележен век од смрти омиљеног краља - Петра Првог Карађорђевића (ФОТО)

Д. МАТОВИЋ

17. 08. 2021. у 09:53

КРАЉ Петар Први до последњег тренутка био је веран својој војсци. Као стар и болестан, остао је уз њу и током албанске голготе.

ЗЛАТНА ДЕЛА ЧИКА ПЕРЕ: На Опленцу уз почасти, обележен век од смрти омиљеног краља - Петра Првог Карађорђевића (ФОТО)

Фото Танјуг

Био је краљ ослободилац, који нас је задужио великим победама у балканским и Првом светском рату. Први уставни владар, европски либерал, са демократским погледом на свет.

О његовом херојству се говори и данас. Његов брижан однос према народу био је посебан, због његове једноставности и скромности људи су га доживљавали као некога свог. Највољенији српски краљ, одан својој a, својим коренима, наслеђу, и, пре свега, народу, био је и остао наш чика Пера. Он није само успомена наше славне прошлости, већ инспирација за бољу будућност.

Овако је јуче о свом прадеди беседио престолонаследник Александар Карађорђевић на Опленцу, где је, уз државне почасти, обележена стогодишњица смрти краља Петра Првог Карађорђевића (1844-1921). Неколико стотина грађана, међу којима су били представници државног и војног врха Србије, присуствовало је литургији коју је у Цркви Светог Ђорђа служио патријарх српски Порфирије, уз саслужење епископа шумадијског Јована и више архијереја Српске православне цркве.

Потом су на церемонији одавања поште на саркофаг једног од најзначајнијих нововековних српских владара, венце положили изасланица председника Србије, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, као и породица Карађорђевић. Сенима српског краља, чија је владавина у првим деценијама 20. века била обележена ратовима и кризама, али и великим победама, поклонили су се представници Срба из региона, представници општине Топола, Задужбине краља Петра и многобројни грађани.

- Велики људи својим делима исписују златне странице историје свога народа - рекла је министарка Кисић Тепавчевић.

- Зато смо се данас окупили, да и после једног века од његове смрти одамо пошту великану наше историје. Србија је у време владавине краља Петра Првог доживела најславније тренутке у модерном раздобљу своје државности.

Фото Архива

Биланс његове владавине која је трајала 18 година је велики: демократска уставна парламентарна монархија, уређена и снажна војска са величанственим победама, привредно оснажена држава, активна национално-државна политика која је резултирала ослобођењем Старе Србије од вишевековне османске владавине, интензивна спољна политика са ослањањем на традиционалне српске савезнике: Француску и Русију, као и стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Министарка је поручила да ће краљ Петар остати упамћен као један од најзначајнијих српских владара и да Србија данас, стоји усправно, достојанствено и часно, чувајући мир и просперитет свог народа, као и мир других народа Балкана, онако како је храбро стајала и у време краља Петра Првог Карађорђевића.

После комеморације, у Петровој кући на Опленцу, министарка Дарија Кисић Тепавчевић и архитекта Драгомир Ацовић, члан Крунског савета, отворили су изложбу реликвија и знамења посвећену краљу ослободиоцу испред његове куће на Опленцу.

САЈТ БРИТАНСКЕ КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ

УОЧИ централног обележавања стогодишњице смрти у Кикинди је откривен споменик краљу Петру на централном тргу код Цркве Светог Николе. На том месту, Кикинђани су 10. новембра 1918. одлучили да се присаједине Краљевини Србији. Занимљиво је да је ова вест објављена на званичном сајту британске краљевске породице.

ДУБОКО У ПАМЋЕЊУ НАРОДА

ВЕК од смрти обележен је и у Кући краља Петра у Београду, где је један од највољенијих владара преминуо 16. августа 1921. Организовали су је Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова од 1912. до 1918, Савез удружења потомака ратника Србије 1912-1920. и Општина Савски венац.

- Краљ Петар је био владар у једном од најзначајнијих раздобља српске државе када се ломила судбина српског народа - казао је Адам Софронијевић, директор Србија марке.

- За време његове владавине догодила се потпуна еманципација српског народа у односу на окружење. Његова историјска слика је остала важан симбол наше културне и сваколике традиције, дубоко урезана у сећања српског народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)