ТРИ ЦЕНТРА ЗА ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ: Додатна подршка у учењу деци са сметњама у развоју

Б.Б.

13. 08. 2021. у 15:50

У СРБИЈИ ће бити основана три ресурс центра са савременом асистивном технологијом за децу са сметњама у развоју, чиме ће се унапредити систем додатне подршке и квалитет инклузивног образовања и васпитања, најавио је Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја. Планирано је да се у наредном периоду тај број повећа.

ТРИ ЦЕНТРА ЗА ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ: Додатна подршка у учењу деци са сметњама у развоју

Фото: Танјуг

Према речима Ружића, ресурсни центри ће окупити стручњаке различитих профила, који имају искуство у раду са децом и ученицима са сметњама у развоју.

- Они ће пружати додатну подршку деци, ученицима и њиховим родитељима, а и обучавати запослене у школама за индивидуализовани приступ образовању - навео је министар. - Центри ће бити формирани при школама које испуњавају одређене критеријуме у погледу опреме, људских ресурса, простора и квалитета рада.

Ружић истиче да ће ресурсни центри имати посебну улогу, када је реч о примени асистивних технологија, којима се унапређује и олакшава учење и напредовање ученика са сметњама у развоју и њихово учешће у школским и вршњачким активностима.

- Улога ресурсног центра биће и да свако дете коме је то потребно добије одговарајући уређај асистивне технологије - објашњава министар. - За поједину децу, асистивне технологије представљају разлику између искључивања и укључивања, приступачности и неприступачности. Ове технологије, било да их деца користе као помагало за кретање или за комуникацију у учионици, омогућавају  већи приступ садржајима који би им били потпуно недоступни или тешко доступни без коришћења ових уређаја. Не само да им омогућавају већи степен независности и аутономије у образовању и раду, већ им побољшавају квалитет живота

Он је рекао да је планирана обука за 4.000 наставника о инклузивној педагогији, као и обуке за 500 чланова интерресорних комисија о асистивним технологијама и унапређеном повезивању потреба детета са услугама подршке. Центри су део пројекта "Унапређен равноправни приступ квалитетном доуниверзитетском образовању за угрожену децу" који Министарство просвете, науке и технолошког развоја реализује у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а финансира ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)