ПОСТОЈЕ ДВА ИЗЛАЗА: Доктор Кон о увођењу нових мера - Медицински део штаба је једногласан

Novosti online

12. 08. 2021. у 20:00

КОРОНА бројке расту из дана у дан, тако је за нешто више од недељу дана дуплирана цифра новозаражених.

ПОСТОЈЕ ДВА ИЗЛАЗА: Доктор Кон о увођењу нових мера - Медицински део штаба је једногласан

Фото: Јутјуб/K1 Televizija

Док из Кризног штаба најављују да четвороцифрени број особа са коронавирусом изискује увеођење пооштрених мера, епидемиолог Предраг Кон наводи да је скок природан ток епидемије.

- Када имате разна славља и прославе, истина, временски услови нису поговдовали осптанку вируса, али све укупно је дошло до појачања његовог потенцијала. Од јуна се то прати и јасно је било да ће доћи до овог нивоа. Морамо да схватимо да без мера и веће вакцинисаности нећемо моћи лако да изађемо на крај и морамо да се померимо и прихватимо то - наводи др Кон.

Код делта соја који је доминантан, разлике нема са симптомима у односу на старе сојеве, каже он.

- Помиње се ређе јављање губитак чула, али нема значајније промене осим да се ова варијанта вируса преноси брже, са једне особе на седам, па чак и више од седам, док је први сој из Кине било на један, два - подсетио је Кон.

Каже да је важно рећи да доминира делта сој у узорцима с краја јуна и почетка јула.

- Сведоци смо озбиљног непоштовања мера у последњих месец дана, ситуација је таква да она захтева озбиљно консултовање. Медицински део Кризног штаба, долазимо до сагласности да инсистирамо на састанку да би се продискутовало. Постоје два рационална излаза, један је да се размисли да ли је заиста немогуће увести ковид пропуснице, што је препорука јавног здравља широм света, а ако се не прихвата тако нешто, нема другог излаза осим рестрикција. Не можемо да се понашамо као да се ништа не дешава јер ће следеће недеље бројка прећи 1000, ако не и 1500 заражених - упозорио је епидемиолог.

Предераг Кон је појаснио да ковид пропусница подразумева да вакцинисани грађани имају право одлска на прославе, у ресторане, а они који нису морају да се тестирају или морају да носе маске.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)