НЕМОЈТЕ СЕ ИЗЛАГАТИ НАПОРИМА ПО ВРУЋИНИ! Високе температуре погоршавају постковид симптоме

Novosti online

10. 08. 2021. у 09:07

ВРУЋИНЕ погоршавају постковид симптоме, а има их један од десет пацијената који су прележали корону.

НЕМОЈТЕ СЕ ИЗЛАГАТИ НАПОРИМА ПО ВРУЋИНИ! Високе температуре погоршавају постковид симптоме

Фото Н. Живановић

Некадашњи руководилац Ковид болнице у Клиничком центру у Нишу доктор Борис Ђинђић каже да једна од десет особа које су преболеле ковид 19 месецима или чак годину дана после прележане болести има неки од симптома постковид синдрома.

Доктор Борис Ђинђић каже да су симптоми постковид синдрома врло неспецифични, а углавном се заснивају на губитку квалитета и опадању косе, губитку квалитета ноктију и променама на кожи.

- Заснивају се и на поремећајима неких других органа, пре свега оштећењу кардиоваскуларног система, па постоје пацијенти који испољавају бол у грудима који траје месецима након прележаног вируса - објашњава доктор Ђинђић.

Каже да прелиминарни закључци показују да млађи ковид пацијенти са лакшим облицима инфекције чешће имају кардиоваскуларне компликације.

- Код многих је потребно применити неке од мера лечења. Морам да кажем да екстремно високе температуре доста отежавају посао јер примећујемо да код пацијената са кожним променама, на високим температурама и приликом излагању сунцу те промене постају изразитије и праве веће проблеме - истиче Ђинђић.

Каже да се и стање пацијената са болом, пробадањем у грудима и осећајем изразитог замора погоршава на екстремно високим температурама.

- Буквално имамо на овим високим температурама једну малу епидемију тих прекордиалних и коронарних болова који су условљени наглим променама температуре и излагању клима уређајима у неконтролисаном обиму - упозорава доктор Борис Ђинђић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Београд рано јутрос погодила олуја, обилни пљускови прете овом делу земље (ФОТО)