ДИРЕКТОРКА РФЗО ОБЈАШЊАВА: Ко и како може да тражи повраћај новца за ПЦР тестове?

Novosti online

07. 08. 2021. у 11:18

ДИРЕКТОРКА Републичког здравственог фонда Сања Радојевић Шкодрић рекла је да овог момента треба да се постигне колективни имунитет јер нас штити од развоја тешке фазе болести и спречава развој новог соја, нових мутација. Свима који су уплатили новац, а нису урадили тест из било ког разлога, како је истакла, новац се враћа.

ДИРЕКТОРКА РФЗО ОБЈАШЊАВА: Ко и како може да тражи повраћај новца за ПЦР тестове?

Фото: АП

Сања Радојевић Шкодрић рекла је, гостујући у Београдској хроници, да је 1.800.000 грађана примило другу дозу вакцине, од тога 1.700.000 "Синофарм". Највише грађана је тражило и примило ту вакцину, а највише је и увезено.

- Имали смо и друге вакцине доступне, тако да је лако закључити коју су до сада вакцину грађани највише тражили - рекла је директора РФЗО-а.

- За којом год вакцином да буде потражња имаћемо их, "Модерна" ће бити доступна у последњем кварталу, апсолутно ће бити у довољним количинама - каже она.

Када је реч о трећој дози вакцине, подсећа да је СЗО рекла да нема довољно података о ефикасности мешања вакцина и да поздравља испитивање.

- Јасан је став нашег стручног комитета да се трећа доза препоручује ризичним групама и Кризни штаб је донео одлуку да ризичне групе треба да приме трећу дозу јер после шест месеци долази до пада имунитета, али је препорука да приме ону вакцину коју су примили раније док се не заврше студије - каже Радојевић Шкодрић.

Овог момента треба да се постигне колективни имунитет јер нас, како истиче, штити од развоја тешке фазе болести и важно је да спречава развој новог соја, нових мутација.

Директорка РФЗО-а каже да смо апсолутно сведоци да од марта имамо лекове не само у довољним количинама него и све кључне лекове који су се појавили.

- Ми смо међу првима имали, лекови у протоколу су сви доступни и има их у довољним количинама, стално како се смањују залихе, набављамо нове - подвукла је она.

Говорећи о ефикасности лекова, каже да су ефикасни, лекови се примењују према препоруци струке. Нису сви лекови за сваку фазу болести, постоје критеријуми.

- Наша дужност као државе је да обезбеди доступност лекова свим пацијентима у довољним количинама - истакла је директорка РФЗО-а.

Према њеним речима, постоји тачно одређено када, коме и у ком моменту се даје, у зависности од тога да ли имате друга обољења, а зависи и од фазе болести.

Према речима директорке РФЗО-а, новац се враћа свима који су платили тестирање, а нису урадили тест из било ког разлога.

- Не постоји случај да је грађанин уплатио, а није му враћен новац уколико није урађено тестирање. На сајту РФЗО-а се налази захтев, инструкција како се попуњава захтев и да грађани сачекају време, јер Фонд то мора да исконтролише - објаснила је.

У Крагујевцу се од марта води истрага због крађе тестова за проверу антитела, који су нестали из Института за јавно здравље.

Према њеним речима, у Крагујевцу је директор пријавио несташицу 1.000 тестова, ради се контрола свега што се набавља, пријављено је полицији и тужилаштву, констатовано је стање и сада ће се то решавати.

Директорка РФЗО-а каже да нису рађене обдукције ковид позитивних, поштовала се препорука СЗО, то су пацијенти који су пи-си-ар негативни, а њихова клиничка слика је била сумњива на ковид.

Указује на то да је ковид вирусна инфекција и даје клиничку слику и налаз обдукције је идентичан као код свих вирусних инфекција.

- Ви и код пи-си-ар позитивних можете да констатујете да се само ради о вирусној инфекцији. Сви налази тих сумнњивих су указивали само на вирусну инфекцију, и макроскопски и микроскопски налаз - истакла је она.

Треба да знамо, додаје, да не постоји специфичан радиолошки налаз за ковид, "пошто је корнавирус доминантан и клиничари посумњају да се ради о корони".

Сања Радојевић Шкодрић каже да лекари, с времена на време, раде тестирање.

- Свим здравственим радницима се ради тестирање у тачно одређеном периоду, одговорност је на директору да то спроводи, а логично је да тражимо то од пацијената, морамо да се придржавамо свих мера и видимо да је пи-си-ар тестза сада, једини златни стандард - закључила је директорка РФЗО-а.

(АЛО)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АНДРИЈИНО ЦАРСТВО МОДЕЛА АУТОМОБИЛА: Занимљив хоби Јагодинца у чијем подруму је паркирано преко 3.000 експоната