ПОТПИСАН УГОВОР: Школовање пилота по дуалном моделу

Љ.Б.

05. 08. 2021. у 15:19

БУДУЋИ пилоти и контролори летења имаће могућност да се образују у државном систему по дуалном моделу високог образовања, што обезбеђује Меморандум о сарадњи на развоју дуалног модела студија у високом образовању који је потписан у Ваздухопловној академији.

ПОТПИСАН УГОВОР: Школовање пилота по дуалном моделу

Фото: Принтсцреен/Фацебоок

Уговор су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит, директор МТУ Маинтенанце Србија Рајнер Бекре и директор Контроле летења србије и Црне Горе СМАТСА Предраг Јовановић. Потписивању је присуствовала председница Владе Ана Брнабић која је истакла да је циљ тог споразума да Србија постане један од главних центара за обуку кадрова у авиоиндустрији.

Премијерка је казала да ће Србија у пројекат уложити више од 65 милиона евра и навела да је 191 милион динара већ уложен у реконструкцију Ваздухопловне академије, у којој се одвија обука по дуалном образовању.

- Све што смо уложили и што ћемо уложити не би имало смисла да немате приватног партнера који ће дати практичнио знање, донети референце по којима ћете одмах обучавати кадрове Ер Србију, СМАТСА-у, МТУ. Верујем да ће онда бити лако довести и друге компаније у иченике из Европе и читавог света - казала је премијерка.

Министар Ружић је рекао да је држава уложила велика средства у пројекат који представља велику шансу за Србију наводећи да ћемо имати могућност да по Јаса стандардима школујемо кабинско особље, авиомеханичаре, пилоте, контролоре лета што до сада није био случај.

Министар је казао и да је национални модел дуалног образовања у Србији, пре свега у авиоинудстрији, један од најбоље имплементираних, а да је примењен немачки модел дуалног образовања.

Подсетио је да је до сада развијено 11 образовних дуалних профила у средњем образовању.

- Имамо високу струковну школу, од 1.октобра почиње високо дуално образовање, а план је да се у наредне три године на основне студије упише 216 студената, а на мастер студије 114 студената - навео је Ружић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ УНИШТЕН НЕМАЧКИ ПОНОС: Србин први оборио авион у историји светске ратне авијације