ВЕСИЋ: Слика "Стражар" Паје Јовановића биће на располагању свима

Танјуг

17. 07. 2021. у 21:55

СЛИКУ чувеног Паје Јовановића "Стражар" коју су цариници на аеродрому Никола Тесла запленили од човека који је без пријављивања покушао да је унесе у земљу, Град Београд покушао је недавно без успеха да откупи, али национално благо ипак ће бити на располагању свима, у Музеју града Београда, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

ВЕСИЋ: Слика Стражар Паје Јовановића биће на располагању свима

Фото: Фејсбук/Горан Весић

- Биће доста посла за Тужилаштво у овом случају, поред тога што је слика унета без пријаве царини, домаћи држављанин не сме да има рачун у банци у иностранству. Поставља се питање, ако ју је купио кешом, како је изнео новац из земље - каже Весић за Спутњик.

Он открива да је Град имао информацију да се "Стражар" нуди на тржишту уметнина, захваљујући Музеју града који прати аукције свуда у свету, како би реаговао и национално благо вратио кући.

Фото Танјуг

 

- Нисмо смели да јавно говоримо о томе да је Град Београд заинтересован да купи ову слику, тако би смо јој подигли цену. Зато сам замолио једну западну компанију која послује у Београду да купи слику и поклони је Музеју града Београда. Они су били спремни да плате до 50 хиљада евра, били су на лицитацији, али слика је продата за више него дупло вишу цену, за 110 хиљада евра - испричао је Весић.

Он додаје да му је било жао што Град слику није успео да врати у Београд и да га је вест да је српска царина открила слику код купца који је хтео да је унесе у земљу без пријаве веома обрадовала.

- Важно је да је слика у земљи и да ће у лепоти нашег националног блага моћи да уживају сви који посете Музеј града Београда. Што би наш народ рекао, није коме је речено, него коме је суђено - каже Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАР ТАКО? Ојадили Србе у Грчкој - нису веровали шта су им урадили са аутом на Халкидикију (ФОТО)