ПРАВИ ХОРОР НА ХОРГОШУ: Читавог дана непрегледне колоне возила на нашем највећем граничном прелазу са Мађарском

Ј. Лемајић

17. 07. 2021. у 20:44

ГРАНИЦА између Србије и Мађарске у суботу је била спојена. Колоне аутомобила и аутобуса, пуних изморених лица путника, на званична 33 а субјективних бар 38 степени Целзијусове скале, не само да су закрчили међугранични простор између прелаза Хоргоша и Реске, већ су се простирале и до ОМВ пумпе на ауто-путу М5 у Мађарској.

ПРАВИ ХОРОР  НА ХОРГОШУ: Читавог дана непрегледне колоне возила  на нашем највећем граничном прелазу са Мађарском

Фото Ј. Лемајић

Летња слика на коју смо, услед пандемије вируса ковид 19, помало и заборавили. Како се епидемиолошка слика поправила, а са њом дошло и до поједностављења начина путовања, километарске колоне и вишесатно чекање на граници поново су се вратили на сцену.

Како би узбрзали проток путника, Гранична полиција и Управа царине наше земље у суботу су поред шест трака на улазу у нашу земљу, отворили још две на излазу. Тако да је осам трака од јутра било отворено и редови су били испред свих.

- Иако су гужве, царинска контрола мора темељно да се обави, али и поред тога нема пуно задржавања на нашој граници. Много дуже се чека са мађарске стране - кажу нам царински службеници, који у суботу, заједно са колегама из полиције, нису стајали.

На излазу из Мађарске, а тиме и Европске уније, и улазу у Србију, нико им није тражио "ковид-пасоше" или негативне тестове на вирус.

- То ће нам требати у повратку, јер смо сада само у транзиту - каже нам Гили Карниши, који из Немачке путује ка Гостивару у Македонији. - Прешао сам пешке да бих уплатио за путарину да после не губимо време, и чекам сина да дође. Пред мађарском границом смо чекали два сата, а пред српском око 45 минута. Али навикли смо, сваке године је мање-више тако. Понели смо доста воде и хране, сипали гориво, тако да нам само остаје да стрпљиво чекамо.

Он је, међутим, имао среће јер је деоницу ауто-пута код Будимпеште прешао пре саобраћајне незгоде која се десила у раним јутарњим часовима. Због незгоде између Ђера и Будимпеште део пута је био затворен за саобраћај, што је довело до километарских колона на мађарским друмовима.

- Сигурно смо два сата тамо стајали. Пред мађарском границом игла не може више да стане колики су редови - кратко нам је рекла Ирхан, држављанка Турске, која је довезла пуна кола деце. - Били су добри, али деца као деца, немају баш мира, тако да су телефони једини спас. Муж је кренуо први са једним делом фамилије, а ја са најмлађима. До сада смо у колима провели 12 сати, а колико нас још чека не можемо ни да претпоставимо.

Да ће им путовање, бар кроз нашу земљу, потрајати сведоче радови на неколико деоница ауто-пута, као и гужве на наплатним рампама.

СМЕНЕ ТУРИСТА И ТУРЦИ

СРЕДИНА јула је традиционално време када се поклопи смена мађарских, пољских, словачких, чешких туриста који путују претежно у Грчку на море и долазак наших радника из иностранства на годишњи одмор. Ту су и турски држављани који су такође на раду у западним земљама и који користе наш ауто-пут и прелазе јер су им безбеднији од румунских и бугарских.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОБНАВЉАЊЕ СРПСКИХ ДВОРАЦА УЗ ПОМОЋ ФРАНЦУЗА: Округли сто у Културном центру Србије у Паризу