ТРОБОЈКЕ У ЧАСТ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Покренута акција да сви Срби 15. септембра на својим домовима истакну заставу

Љ. Бегенишић

13. 07. 2021. у 11:00

СВИ Срби у Србији, региону и дијаспори 15. септембра требало би да на својим кућама истакну српску заставу - суштина је акције коју покреће Министарство спољних послова. Њен циљ је, како је објаснио шеф дипломатије Никола Селаковић - јачање култа националне заставе.

ТРОБОЈКЕ У ЧАСТ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Покренута акција да сви Срби 15. септембра на својим домовима истакну заставу

Српски барјаци вијоре се у Бањалуци / Фото Танјуг

Иначе, 15. септембра обележава се Дан српског јединства, слободе и националне заставе који је успостављен прошле године, а заједно ће се обележавати у Србији и РС, као и на свим местима на којима живи наш народ.

- Овај празник светкујемо на дан када је јуначка српска војска са савезницима у Великом рату пробила Солунски фронт. Жеља нам је да се у ову акцију укључи што већи број наших суграђана који ће приврженост слободи и националног јединства, и љубав према Србији исказати истицањем заставе - каже, за "Новости", Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова. - Не вређајући, нити провоцирајући било кога, баш као што то не чине ни друге нације широм света које брижљиво негују култ својих знамења, тиме ћемо приказати колико се цело српство дичи својом тробојком.

Старовић каже и како верује да ће држава, уз помоћ људи добре воље, бити у могућности и да нашим сународницима дистрибуира велики број застава, 15. септембра читава Србија осванула у црвеној, плавој и белој боји.

А колико је значајно да сви Срби тог дана истакну тробојку, питали смо социолога Љубишу Деспотовића.

- Сви Срби тога дана требало би да истакну заставу и покажу ко су и шта су. То је први симболички чин, али и начин да се започне покрет који ће подразумевати обнову националне свести. То, међутим, не може без помоћи и снажне подршке државе.

Деспотовић оцењује и да је добра идеја да се застава истакне на свим кућама где живи наш народ, јер је то начин да се заокружи простор где живе Срби.

- Сада поново треба изградити српски национални идентитет који је годинама разграђиван, а један од начина је истицање заставе, што је до сада било спорадично - каже Деспотовић.

Он, међутим, наглашава да је, осим овог геста, потребно предузети читав низ корака - заштиту српског језика и ћирилице, културне баштине од отимачине...

Иначе, тренутно се државна застава стално вије на главном улазу у зграде државних органа и у њиховим службеним просторијама, изузев Народне скупштине, где се вије у време заседања и на празнике.

НАРОДНИ СТЕГ БЕЗ ДРЖАВНОГ ГРБА

ДАНАШЊИ изглед државна застава Србије добила је 2009. године, када је усвојен закон који је дефинисао симболе Србије. Према овом пропису, државна застава - тробојка са немањићким грбом - само је једна од више типова барјака. Народна застава је чиста тробојка, док је шефу државе намењена посебно украшена тзв. стандарта. Реч је о барјаку резервисаном за највишег представника власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави