ХТЕЛИ СУ НА СИЛУ ДА ОДУЗМУ ДЕЦУ ОД БАКЕ: Заштитник грађана огласио се о случају који је изазвао реакцију јавности (ФОТО)

Танјуг

09. 07. 2021. у 20:57

НАДЛЕЖНИ органи нису адекватно и благовремено пружили деци заштиту од свих облика насиља, злостављања и занемаривања, нити су спречили кршење њихових права, утврдио је Заштитник грађана у поступку који је покренуо на основу писања медија о покушају измештања из села код Блаца деце која живе с баком.

ХТЕЛИ СУ НА СИЛУ ДА ОДУЗМУ ДЕЦУ ОД БАКЕ: Заштитник грађана огласио се о случају који је изазвао реакцију јавности (ФОТО)

Фото: Д.Зечевић

Реч је о Маријани (10) и Марку (13), који последњих годину дана, од смрти њихове мајке, живе са непокретном баком Љиљаном Дачевић и о њој сами брину.

Заштитник је утврдио пропусте у раду Центра за социјални рад Блаце, Основне школе "Стојан Новаковић", Министарства за бригу о породици и демографију и Министарства унутрашњих послова, те упутио препоруку за њихово отклањање.

У саопштењу Заштитника наводи се да надлежни органи нису предузели све мере и радње ради измештања деце из породице за коју су претходно утврдили да је угрожавајућа по децу.

Тиме је додатно погоршана породична ситуација у којој се деца налазе, али и тиме што нису спречени медијско експонирање деце, злоупотреба зарад остваривања материјалне добити и личне користи различитих појединаца, утврдио је Заштитник.

На основу достављене документације органа чији је рад провераван утврђено је да деца која имају од 10 до 15 година и даље живе са бабом по оцу, која је болесна од октобра 2020. године, да не похађају редовно наставу и обављају послове који нису у складу са њиховим узрастом - кувају, чисте и перу кућу, помажу баки да одржава личну хигијену, рукују опасним алатима, косе тримером и возе фрезу.

Фото Д. Зечевић

Наводи се да се ова породица нашла на евиденцији ЦСР Блаце 2017. године, када је њихова баба по оцу први пут пријавила мајку деце за насиље над њима, али је Центар одбацио пријаву као неосновану, а што је потврдило и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у накнадно извршеном надзору.

У време када је поднета пријава против мајке отац је већ напустио породицу и засновао нову ванбрачну заједницу у другом граду у којој има још двоје деце, док је мајка са децом исте године напустила кућу у којој је живела са свекрвом и прешла у породичну кућу код своје мајке, а од априла 2018. године одлуком Основног суда у Куршумлији самостално је обављала родитељске дужности.

Почетком 2019, иако нису живели у истом домаћинству, баба по оцу је поново поднела пријаву против мајке за насиље над децом, коју су такође као неосновану одбацили и Центар за социјални рад и надлежно министарство у накнадно извршеном надзору.

У септембру исте године мајка умире, а отац преузима децу и враћа их у кућу своје мајке са којом постиже договор да се стара о деци, али годину дана касније настају први већи проблеми када је она оболела.

Она тада из болнице обавестила Центар Блаце да су деца сама у кући, а Центар је надзором на терену утврдио да се о њима старају комшије и није предузео ништа да заштити децу, утврдио је Заштитник.

Фото: Д.З.

По повратку из болнице, почетком 2021. године баба по оцу је дозволила да се уради видео снимак о тешком животу деце, без сагласности оца деце који је забранио њихово било какво медијско експонирање.

Ипак, тај снимак објављен на друштвеним мрежама, а отац деце и његова мајка су због тога долазили често у сукоб који је кулминирао пријавом против оца због насиља над децом, некон чега је њему изречена хитна мера забране приласка деци, која се од тог дана налазе у потпуности под надзором баке која је инвалид.

Заштитник је утврдио бројне пропусте у раду Центра за социјални рад и школе коју деца похађају уз препоруку да Центар убудуће поступа благовремено, законито и да у континуитету предузима мере за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања.

Заштитник је утврдио и бројне пропусте Министарства за брогу о породици, те затражио да у таквим случајевима поступа у најкраћем могућем року, посебно у ситуацијама када је одлучивање тог органа од посебног значаја за ефикасну заштиту права детета.

И Основна школа "Стојан Новаковић" начинила је пропусте, утврдио је Заштитник и затражио да у будућем раду правовременим предузимањем законских мера према родитељима омогући остваривање права детета на образовање у пуном обиму.

Заштитник је утврдио и да МУП није пружио законом предвиђену помоћ Центру за социјални рад у Блацу у поступку изузимања деце из породице 5. марта ове године, те је препоручио да упути допис свим полицијским управама са јасном инструкцијом о потреби поступања полицијских службеника у хитним ситуацијама.

За све препоруке Заштитник је оставио рок од 15 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА СЕ ДЕШАВА У ВОЗИЛУ У ТРЕНУТКУ НЕСРЕЋЕ: Симулација тешких удеса (ФОТО/ВИДЕО)